13 januari 2014

Tips från Skagens Nyårskonferens

I fredags besökte jag Skagen Fonders Nyårskonferens, flera givande talare stod på programmet, ämnet var globala utsikter för 2014.

Skagens egna förvaltare gav också sin syn på marknaden. Jag tyckte de lät ganska optimistiska, även om Skagen Globals förvaltare Kristian Falnes påpekade att aktier blivit dyrare, men Lundin Mining trodde han kunde bli en kursdubblare i framtiden, aktien handlas med betydlig rabatt.

Förvaltaren av obligationsfonden Skagen Tellus har klarat de svåra obligationstiderna bra genom att placera på säkra marknader som USA och Tyskland. I år tror han dock på eurozonen och håller fram Irland, Portugal, Spanien och Grekland.

Fler talare förde fram Grekland, där finns stor potential till börslyft, Atenbörsen är ned 80 procent. Bank Credit Analyst, BCA:s globala strategichef ekonomiprofessorn Chen Zhao  nämnde att en ETF på det grekiska börsindexet kan vara intressant.

Potential finns även i Italien, Spanien och Portugal, Japan och i Kina, men i sistnämnda land är det mindre bolag som pekas ut som intressanta.

Chen Zhao trodde inte på råvaror, dollarn är på väg upp och då sjunker normalt råvarupriserna, något flera talare var inne på.

Råvarugurun Jim Rogers ser även han en nedgång för råvaror, men har en stark tro på jordbruksvaror. Det kommer att bli brist på livsmedel i framtiden, det är olönsamt att vara jordbrukare och fler och fler slutar, priserna måste helt enkelt upp.

Jim Rogers investerar även i aktier och är positiv till marknader som Ryssland, Kina och Japan. Han gillar flygbolag och har investerat i både ryska Aeroflot och SAS och blev snabbt ifrågasatt av sina svenska vänner. Men vem vet, investeringarna kanske visar sig vara helt rätt.

Den som är intresserad  kan se alla föreläsningar från konferensen här.

Inga kommentarer: