31 januari 2014

Siktar analytikerna för högt?

Ja, så var det fredag igen, inte längesedan det var måndag och jag undrar vart veckorna tar vägen?

Inte har det varit någon vidare börsvecka heller, rapporterna ramlar in med blandat resultat, så även några vinstvarningar. En liten rekyl är heller inget att förvånas över då börsuppgången de senaste åren har varit stor och kanske är det så att analytikerna siktar för högt när det gäller vinstlyft.

Börjar det lossna efter de finansiella kriserna och konjunkturen tar fart, som vi trots allt kan se i olika hörn av världen, bör kommande rapporter 2014 se bättre ut.

Som vanligt är det kraftiga svängningar när det är rapportperiod och ibland ges ett bra tillfälle att fånga upp de bolag som tappar stort, givetvis att man tror på bolaget på sikt, till exempel Electrolux och Axis.

Av mina bolag har Ericsson och Swedbank rapporterat. Jag har mest skummat rapporterna, men noterat att utdelning höjs, det är alltid välkommet.

Det är betydligt svårare att bedöma Ericsson än Swedbank, utvecklingen i teknikens värld är snabb, men att Ericsson ligger efter med forskning och utveckling som Danske Bank nyligen påstod stämmer inte enligt Hans Vestberg, Ericsson har ökat sin forsknings- och utvecklingsbudget de senaste fyra åren. Vi får hoppas att ökningen räcker till i konkurrensen.

Jag behåller både Ericsson och Swedbank i portföljen.

Trots att det är fredag tänker jag festa på årets första semla nu.

Trevlig helg!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vad tror du om Dannemora?

Mvh Janne

Anonym sa...

Hej! Jag följer din blogg med största intresse och använder den som lite riktlinje då och då. Tack vare det så tog även jag hem vinsten när Kinnevik låg på topp.
Var bedömmer du att vi är i Investeringsklockan just nu?
Vänlig hälsning Pia

Anonym sa...

Många bolag som fått rejält med stryk, men vad tror du om Volvo?

finansmamman sa...

Hej,
Till Janne,
Ett första steg är att få finansieringen på plats, lyckas det är nästa fråga järnmalmspriserna. I mitten av februari får vi antagligen svar på första frågan, hoppas på positivt utslag.

Till Pia,
Vad roligt att du gjorde en fin vinst, ska bli intressant att följa Kinnevik, når de tillbaka till toppnoteringen igen?
Jag bedömer att vi är runt kl.12.

Till Anonym,
Jag tror på Volvo, men just nu byter bolaget motorer på lastbilarna för att anpassa sig till framtida miljökrav, det fördyrar och kan fördröja order, men allt eftersom behov uppstår tror jag försäljningen kommer att öka. Jag räknar med att det kan något år.

Magnus Sandvall sa...

Min åsikt är att analytikerna siktar för högt med tanke på att vi är i början/mitten av högkonjunkturen snarare än i slutet. I USA slog man för en tid sedan all time high, och det tänker jag beror mest på att det finns pengar som måste ta vägen någonstans, inte så mycket på att konjunkturen är fantastisk. Vad tänker ni i saken?

finansmamman sa...

Hej,
Många anser att aktier är bästa plats för pengarna just nu. Börsen ligger före och kurserna sjunker oftast i toppen på konjunkturen, men jag tror som du att det är en tid kvar innan vi når en högkonjunktur.