Riksbanken sänker räntan till noll och börsen stiger. En låg ränta kommer vi med all sannolikhet att få behålla under lång tid. Gynnsamt för ISK och kapitalförsäkringar som får behålla sin låga schablonskatt, ja, den kan rentav minska.
Det blir allt svårare att hitta ett sparkonto med hyfsad ränta, ganska troligt att en del av det samlade kapitalet hos svenska folket flyttar till aktie- och fondmarknaden.
Det kan också bli ett lyft för de aktier som har hög direktavkastning, det finns många bolag som ger mellan 3-5 procent, inte illa jämfört med bankräntan som i stort sett är obefintlig. Går sen aktierna upp blir givetvis avkastningen ännu bättre. Värt att fundera på för den som har hela kapitalet placerat på bankkonto.
Men som med alla placeringar finns också en risk, börsen kan vända nedåt. Det kanske inte ser ut så just nu, men ibland slår oförutsedda händelser till och ekonomin är fortfarande darrig i Europa. Oroligheterna i världen är heller på intet sett borta. Risker man måste vara medveten om när pengarna placeras på börsen.
Di skriver idag att det stoppade projektet Förbifart Stockholm kostar 4 miljoner kronor om dagen. Projektet fryses till 1 maj och de totala förseningskostnaderna beräknas till 2 miljarder kronor. Hur mycket ska det egentligen få kosta för att rädda ansiktet på MP?
Alfa Laval rapporterade igår och aktien backade trots bra resultat och högre orderingång. Vd Lars Renström spår i det närmaste en oförändrad efterfrågan under nästa kvartal, men en liten minskning inom marinsegmentet kan dock noteras.
Bolaget inför också ett nytt sparprogram. Det brukar ibland lyfta bolagens aktier, men i det här fallet fick det motsatt verkan. Aktiekursen fortsätter ned idag och jag tycker kursnedgången känns överdriven. Kan vara ett bra köptillfälle.
Tills sist, idag skriver UNT att en ny studie visar att mycket mjölk kan förkorta livet och kvinnor löper ökad risk för frakturer. Mjölk är kanske inte så nyttigt som vi gärna vill tro.
Nu ska jag hämta sonen på Arlanda som varit på resa under höstlovet. Skönt att få hem honom, det blir lite mer fart i huset.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Hej!
Tack för en intressant blogg.
Du skriver lite om att det ser oroligt ut i världen. Jag är 21 år och fick upp ögonen för sparande i aktier förra året och jag undrar lite över just hur oroligt det är i omvärlden idag jämfört med hur det har varit de senaste 20 åren? Är det mer oroligt nu? Svår fråga att svara på, men jag tänkte mer om du har någon åsikt kring detta.
Staten kan göra så med OPM, Other Peoples Money och rädda ansiktet på MP och sinar kassan är det bara att höja skatterna. Rödgrön retorik som medför elände för oss ekonomi intresserade som avvarar en stor del av vår lön för att kunna bli ekonomiskt oberoende en dag och kanske liksom dig finansmamman kunna leva på sina placeringar.
Tror du verkligen att vi får behålla den låga skatten på ISK och KF?
Med en (s)-regering som är helt i händerna på (v), så är nog det det första som ryker...
Vi som sparar är ju KAPITALISTER, och det vet ju "alla" att vi har råd att betala.
Nu uppfattar jag inte detta som en politisk blogg i första hand, så jag nöjer mig med att säga ifall man placerar i enskilda aktier så är inte omvärlden det första man tänker på. Däremot om man sparar i fonder kan situationen se något annorlunda ut. Råd om fonder kan man få hos morningstar
The milky way...
En händelse som ser ut som en tanke möjligen. Finansmamman relaterar dels till Alfa Lavalaktiens kursnedgång de senaste två dagarna, dels till riskerna med att dricka mjölk.
Det var 1963 (tror jag) som AB Separator bytte namn till Alfa Laval. Och vad separatorn användes till torde vara allom bekant.
Ja, ack va vita drycker kan ställa till med elände.....
Hej och tack för kommentarer.
Det har funnits oro i alla tider på olika håll i världen och börshandel har pågått trots allt. Jag tycker dock att oron tilltagit med Ryssland, Arabiska våren, Isis, Hongkong, sprickor inom EU med mera. Oroligheter som kan få börserna på fall, men också passera utan att påverka allt för mycket.
Den låga schablonskatten på ISK och KF baseras på statslåneräntan så skatten bör förbli låg om inte sparreglerna ändras.
Skicka en kommentar