19 februari 2009

Uppsving för dataspelsbranchen

Försäljningen av dataspel ökar kraftigt, inte bara i Sverige utan världen över. Många ägnar sig hellre åt dataspel än tittar på tv.

Det här är inte mitt område, det ska jag erkänna. Men ett bolag som fångat mitt intresse är spelutvecklingsföretaget Starbreeze som är noterat på Aktietorget. Bolaget har fått i uppdrag av Electronic Arts, som är världsledande inom interaktiv underhållning, att göra spel utifrån Robert Ludlums böcker.

Hans böcker har sålt i mer än 290 miljoner exemplar och filmerna har haft intäkter på 8 miljarder kronor, inte illa. Om dataspelet blir lika populärt som böckerna och filmerna borde intäkterna bli betydande för Starbreeze.

Starbreeze har tidigare samarbetat med EA och tagit fram flera succéspel, och har fler projekt på gång med EA förutom Ludlum spelen. Man har också mycket gott rykte i branchen. Det här sammataget tycker jag låter spännande. Jag har inte köpt några aktier ännu, först ska jag ska titta lite närmare på bolaget. Jag tror rapporten kom idag men den ska jag läsa när jag kommer hem.

Min son gillar att spela dataspel och det gör nog de flesta ungdomar, han visste förstås direkt vad EA stod för. Ofta får vi begränsa tiden för att inte spelandet ska ta överhanden, men nu har det kommit något gott ur ett spel, Guitar Hero.

Nu vill sonen börja ta gitarrlektioner, men det vill många andra Guitar Hero spelare också göra. Gitarrundervisningen har fått ett uppsving, väntetiden är flera år.

Jag har lämnat in vår gamla gitarr för byte av strängar, under tiden letar vi vidare efter en gitarrlärare.

4 kommentarer:

Carlssongruppen sa...

Ser fram emot din granskning av Starbreeze. Funderar själv på att köpa aktier i företaget.

Per Penning sa...

Dataspelbranschen omsätter enorma summor, men det är en svårbegripligt marknad tycker jag.

Anonym sa...

Nu gillar jag din blogg ännu mer, lite mer personlig och inte bara som en vanlig ekonomirapport :) Ser fram emot mer info om Starbreeze.

finansmamman sa...

Hej, hoppas kunna återkomma till Starbreeze senare i veckan.

Per P. håller med om att spelbranchen är svårbegriplig.