11 mars 2009

Bull eller Bear

Härligt med en så stor uppgång på börsen. Det gick fortare än jag trodde att hamna på plus vad gäller Xact Bullfonden som jag köpte i fredags. Jag har sålt den nu på morgonen.

Jag skriver ju ofta om hur jag handlar med Xactfonderna och jag har fått många frågor om dessa. Här ska jag försöka förklara hur de fungerar.

Det är börshandlade fonder som man handlar med som en vanlig aktie, man hittar fonderna under en egen börslista som heter börshandlade fonder.

Jag brukar handla med de två fonderna Bull och Bear, båda har en hävstångseffekt på 1,5 gånger index och följer OMX30, de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. Xact Bull går upp när börsen stiger, motsvarigheten är Xact Bear som stiger när börsen backar.

När börsen verkar peka nedåt brukar jag använda mig av Xact Bear, för att kunna göra lite vinster även vid en börsnedgång. Backar börsen med 1 procent, stiger fonden med 1,5 procent, men går börsen upp, ja då sjunker fonden i värde.

Handlar man med Xact Bear bör man ha i minnet att hävstången gör att man kan förlora pengar snabbt om börsen går upp, därför brukar jag alltid sätta en "stopp" på den fonden. Eftersom börsen brukar gå upp på sikt, är det naturligtvis ingen bra fond att investera långsiktigt i, men för korta placeringar vid en nedgång kan den vara intressant.

Det fina med de börshandlade fonderna är att de handlas precis som en aktie, och avgifterna är låga jämfört med vanliga fonder. Kan vara ett komplement kanske till vanliga fonder och aktier.

www.finansmamman.blogspot.com

5 kommentarer:

Anonym sa...

De norska "XACT Derivat BEAR" och "XACT Derivat BULL" verkar mer lockande eftersom de har en större hävstång. Båda fonderna är noterade i NOK och har 200% hävstång mot OBX-index.

Nackdelen är förstås att man tar en liten valutarisk mot NOK och så kan courtaget bli lite högre, beroende på vilken nätmäklare man har.

http://www.xact.se/no/Fond.htm

Anders sa...

Hej,
ett alternativ ar FAZ och FAS som ger 3X. Fast da borjar man komma in pa roulette...(FAZ gick minus 58% igar)

finansmamman sa...

Hej, tack för tipsen.

Anonym sa...

Varför handlar du inte OMX-indexterminer istället? De rör ju sig på eakt samma sätt och hävstången kan man ju fixa själv. Fördelen med terminerna är att det är Stockholmsbörsens mest handlade instrument med mycket högre omsättning än i Ericsson vilket gör att man får en väldigt liten spread = ännu lägre kostnader än för Bull/Bear där spreaden är fantastiskt stor. Men många blir ju rädda då de hör ordet "termin" men det är ju i princip en indexfond som kan omsättas exakt när som helst.

finansmamman sa...

Det ska jag titta närmare på, tack för tipset.