10 mars 2009

Misstagen upprepar sig

Ingen har väl kunnat undgå den senaste turbulensen runt Swedbank. Den utlovade utdelningen dras tillbaka och man slipper spekulationer om nyemission för stunden.

Nu heter det att banken får långsiktiga och stabila ägare och finanserna är under kontroll. Jag tycker läget känns allt annat än kontrollerat. Jag är glad att jag inte var med i nyemissionen.

Det som förundrar mig är att bankerna inte tycks ha lärt sig något av föregående kriser. Efter några år är allt glömt och man lånar frikostigt ut till höger och vänster utan säkerhet. Är det helt enkelt en ny generation som inte upplevt kristider som drivit på, medan den äldre generationen som borde veta bättre kanske har blundat. Misstagen upprepar sig, det gäller inte bara banker.

En glädjenyhet idag är att Kinas fordonsförsäljning ökat med 25 procent i februari. Regeringen har sänkt skatten på småbilar. Det ser ut som stimulanspaketen börjar verka.

Börsen är väldigt fram och tillbaka men för varje dag som går kommer vi närmare en börsuppgång. För min egen del har det blivit mycket handel i Xactfonderna på sista tiden.

Idag ligger datasystemet nere i barnens skola. Eftersom skolans verksamhet är baserad på internet blir det därför en hemstudiedag istället. Jag kommer säkert att bli uppdaterad på världskrigen eftersom det är ett stort projekt de arbetar med just nu.

2 kommentarer:

Ekonomikollen sa...

Historisk så riskerar bankerna inget genom sitt agerande kan det vara så att man faktiskt VILL har dessa svängningar. Tänk efter om det är så att dom helt enkelt tjänar på staten pumpar in pengar? Ingen bank i Sverige har gått i putten. Ur den synvinken skulle jag säga att det är köpläge i någon bankaktie.
//RS

finansmamman sa...

Intressant synpunkt och infallsvinkel.