17 mars 2009

Riskfyllda placeringar

För en tid sen var jag på ett seminarium som tog upp handel med olika hävstångsprodukter som till exempel warranter och futures. Det verkar finnas ett stort intresse för dessa och det kommer nya produkter hela tiden.

Det här är ingenting jag har handlat med tidigare men det är alltid bra att lära sig lite nytt och fräscha upp kunskaperna.

En representant från RBS bank var på plats och förklarade hur handel med deras Mini Futures går till. Här kan man till exempel investera i aktier, aktieindex, råvaror ,valutor och obligationer.

Fördelarna är att de har obegränsad löptid, det finns en stop loss nivå (man kan inte förlora mer än det man satsat), och så förstås hävstången vid stigande och fallande kurser.

Nackdelarna är att man kan förlora hela insatsen, det tillkommer även en finansieringskostnad.

Jag ska studera Mini Futures lite närmare för att se om det kan vara intressant för mig att handla med framöver.

På seminariet fick vi också tips om en utbildningssida för börshandlade derivat och strukturerade produkter, den heter www.ndx.se/education.

Under pausen pratade jag med en man som påstod sig snabbt ha tjänat stora summor på sina affärer men lika snabbt förlorat pengarna, nu återstod endast skatten att betala och nya tips behövdes för att få ihop pengar till den. Ett avskräckande exempel men riktigt så illa behöver det ju inte gå.

Nu börjar bolagsstämmornas tid och jag ska sätta några kryss i almanackan för de stämmor jag tänker besöka, jag har dock upptäckt att många ligger på samma dag och tid.

www.finansmamman.blogspot.com

4 kommentarer:

Johan sa...

Kolla in CMC Markets, tycker de är väldigt bra

Disa sa...

Jag har alltid tyckt att handel med den typen av produkter verkar alltför riskfyllt. Ska bli kul att följa ifall du bestämmer dig för att testa. :)

finansmamman sa...

Till Johan:
Det ska jag göra, tack för tipset.

finansmamman sa...

Till Disa:
Det är riskfyllt, jag rapporterar om jag testar.