13 mars 2009

SEB:s ledning saknar samhällsinsikt

Att i dagsläget ge SEB:s vd ett lönelyft på mer än 20 procent faller inte i god jord, timingen kunde ha varit bättre. Nu har man (helt i onödan) försatt sig i en situationen som endast ger negativ publicitet och skapar en allt större förtroendekris.

Nu ber man gamla trogna kunder om pengar i en nyemissionen. Många av dessa kunder får sänkt pension med 4,4 procent nästa år. Det här rimmar illa.

Finns det ingen i SEB:s ledning som kunde förutse reaktionerna? Har man inga rådgivare på SEB eller omger man sig med alltför dåliga rådgivare? Hoppas nu att det sunda förnuftet får råda.

Det ser annars ut att bli ett ganska bra slut på börsveckan, det är uppåt för femte dagen i rad. En hel del del positiva nyheter har kommit de senaste dagarna, flera banker i USA visar nu vinst igen, Kina och Japan är beredda att utöka sina stimulanspaket för att motverka lågkonjunkturen.

Det ljusnar alltså lite, men alla problem är långt ifrån borta. Börsen kommer förmodligen att fortsätta svänga kraftigt framöver. För egen del har det blivit några korta affärer i Swedbank i veckan.

I helgen blir det besök i storstaden, vi ska gå på Melodifestivalen och det ser hela familjen framemot.

www.finansmamman.blogspot.com

3 kommentarer:

Anonym sa...

Eller kanske du som saknar. Ericsson - läs Wallenberg - och andra W styrda företag har "visat vägen" förr. Trendsetters kan man säga. Bla vad gäller upphäva LAS vid de senaste omgångarna uppsägningar. Kanske är det snarare så att SEB visar den nya tiden, även om det stör nuvarande "rättvisemoral". Globaliseringen kommer inte göra ledningar mer "snälla" eller ödmjuka, det är allas kamp mot alla, ingen litar på någon, mer än under en period när man kan inbilla någon något.

Anonym sa...

för övrigt stavas det Sviidbank,

baltikum sviider rejält

Direktörsdottern sa...

Kan inte annat än att hålla med, timingen är fruktansvärd. Det skulle vara intressant att veta hur man resonerade när man tog beslutet. Allt eller inget...?