18 september 2009

Börsuppgången hänger på en skör tråd

Det har varit en fantastisk börsuppgång i år. Den tidigare oron verkar vara som bortblåst och pessimisterna blir allt färre. Stimulanspaketen har börjat verka och det ser ljusare ut, konjunkturen är på väg uppåt och mycket pengar vill in på börsen.

Många analytiker ser heller ingen större risk för bakslag men varnar samtidigt för alltför höga förväntningar. Börsuppgången bedöms fortsätta men i lugnare takt.

Frågan är bara vad som händer när stimulanspaketen världen över går mot sitt slut. Det är lite av konstgjord andning och för mig känns det som om den nuvarande börsuppgången hänger på en skör tråd.

I samband med euforin duggar köprekommendationerna tätt och jag är förvånad över att det det är så rejäla höjningar vi får se av riktkurserna. Igår höjde till exempel Swedbank riktkursen för Getinge från 125 kr till 150 kr. Banken ser förbättrade tillväxtutsikter och minskad risk.

Q-Med har det desto motigare som tvingas vinstvarna idag. Lågkonjunkturen har kommit ikapp bolaget och försäljningen har minskat i alla regioner. Jag behåller ändå mina aktier och tror på en vändning så småningom.

Jag har just lagt in en säljorder på Probi. Det var tänkt att vara en kort affär från början och efter veckans uppgång känner jag mig nöjd.

I helgen blir det en tur till stugan och en sista runda med svampkorgen.

4 kommentarer:

inte miljonär än sa...

Håller med om börsläget, frågan jag funderar på är hur mycket vi kan "rekylera" neråt?

Det känns som vi tagit ansats ett antal ggr uppåt nu men hela tiden gått tillbaka. Kanske en större nedgång på väg?

Anders sa...

Hejsan,
Kan bara hålla med och jag tror att det finns en risk för en double-dip men vi får hoppas på en mjuklandning. Lycka till i svampskogen, har själv idag mustat 50 liter äppelmust som nu ligger i frysen:) Nästa steg blir att säkra upp lingon för hela vintern...

Jim sa...

Jo risken är uppenbar. Själv funderar jag lite på vad som händer i realekonomin på 1-2 års sikt. Stimulanspaketens verkan kommer snart att ta slut, vilket sänker efterfrågan. Samtidigt kommer arbetslösheten enligt KI att toppa under 2010, så då späs effekten på ytterligare. De låga räntorna som gör att vi kan låna till konsumtion kommer enligt RB att höjas nästa år. Det lär behövas oavsett hur bra snurr vi fått på ekonomin, för inflationen verkar inte avta. Sammantaget ser det alltså inte så bra ut. Vad oss investeringsintresserade anbelangar kan man dessutom lägga till att den återhämtning som syns i bolagens rapporter nu, till stor dels drivs av besparingar, inte ökad efterfrågan.

Men, men, man ska inte handla mot trenden, så är väl bara att fortsätta...och hålla tummarna för att det inte blir en alltför hård landning.

Förresten, grattis till affären i Probi. Tänkte på det du skrivit om bolaget då jag såg dom på vinnarlistan tidigare i veckan.

finansmamman sa...

Inte miljonär än: jag tror inte det blir någon större nedgång.

Anders: 50 liter äppelmust, det var inte dåligt. Lingonen är redan säkrade för min del.

Jim: håller med om ditt resonemang, nu behövs det en ökad efterfrågan för att dagens kurser ska vara motiverade.