1 september 2009

Skistar försöker krama mer ur stockholmarna

Efter några dagars oro i Asien, som smittat till Europa ser det ut att bli lite lugnare idag när Kinas inköpschefsindex rapporterades bättre än väntat, det har i augusti stigit till 54,0. Däremot har det svenska indexet sjunkit så börsen tar knappast något glädjeskutt idag.

Så till en helt annan sak. Nu börjar det komma rapporter från skidorterna om att bokningsläget inför vintersäsongen ser bra ut. Förra vintern slogs tydligen alla rekord vad gäller försäljning av liftkort och att försäljningen av liftkort är en av de viktigaste inkomstkällorna för Skistar är väl ingen hemlighet.

För att nu krama ur skidåkarna ännu mer pengar har man i år infört obligatoriskt köp av vistelselångt liftkort om man vill bo liftnära i Sälen. Det innebär att om en i familjen vill åka längskidor får vederbörande ändå betala för ett liftkort, annars får man välja ett boende längre bort.

Det kan ju också hända att mina ben inte klarar mer än tre dagars utförsåkning, alla är inte tjugo år, då vill jag inte bli påtvingad ett veckokort. Undantag kan medges men gränserna är luddiga. Jag tycker det hela är väldigt fräckt.

Jag undrar dessutom varför "erbjudandet" bara gäller under stockholmarnas sportlov? Jag misstänker att det här är ett försök, om det faller väl ut kommer det att smygas in på flera destinationer och under flera veckor.

Som aktieägare är man förstås intresserad av att Skistar tjänar pengar, men det här tilltaget får mig bara att se rött. Kanske blir det Stöten i år...som inte ingår i Skistar.

11 kommentarer:

Per Penning sa...

Håller med om detta. Äger Skistar stugorna?

A & H sa...

Eller så bokar du en skidresa med familjen till Kittelfjäll, där snön är lite vitare och helisskiingen billigare. Boendet med för den delen. Lite krångligare att ta sig dit, men flyg till Vilhelmina och hyrbil i 15 mil blir säkert ändå billigare än Åre.

Jim sa...

Såg ett inslag om Skistars nya idé på lokalnyheterna...anledningen dom anger är att det ska vara skidintresserade som bor i stugorna närmast backarna. Förvisso låter det logiskt, men det finns ju så många goda invändningar mot resonemanget att invända att svepskälet framstår som löjligt. Tycker gott dom kunde säga som det är, dom vill tjäna mer pengar. Tyvärr är det tabu att säga så i Sverige, nödlögner anses mycket rumsrenare.

finansmamman sa...

Per Penning: vet inte vem som äger stugorna men det är nog blandat, Skistar och privatpersoner.

A&H: där har jag varit en gång och återvänder gärna, jättefint ställe.

Jim: javisst, det är ju så uppenbart, knappast en tjänst mot skidåkarna.

Josef Boberg sa...

Vem har koll på det här med materiella värden/pengar egentligen ?

finansmamman sa...

Josef: hur menar du?

Josef Boberg sa...

Jo... - jag har varit inne på aktiemarknaden sedan 80-talet - och konstaterar bara att kurserna på aktier numera - har PYTTELITE med att göra hur företag kommersiellt tar sig fram, egentligen = aktiekurserna bestäms i stort av GalenPannorna i den kriminella (folkrättsligt sett) globala Bankingligan, tyvärr tyvärr... :cry:

Ann-Sofie sa...

Skistar... Åre, är ju precis som Stockholm, fast med mer snö ;)
Välkommen till Borgafjäll, där finns det gott om snö, bra boende och två prisade gourmetrestauranger!

Jag sitter och försöker lära mig mer om aktier, tack för din blogg - den ger bra tips som gör det lättbegripligt och intressant!

finansmamman sa...

Ann-Sofie: Borgafjäll har jag hört mycket gott om, kanske blir det ett besök i vinter.

Roligt att du uppskattar bloggen.

Mats sa...

Det handlar givetvis inte om att man riktat in sig på stockholmarna. De råkar ha sportlov samtidigt som Vasaloppsveckan äger rum, där har ni förklaringen.

The Bastard sa...

Klart du ska till Stöten. Bästa skidåkningen, högst fallhöjd, allt boende ski-in ski-out, underbar mat, fantastiska längdspår, Big Air Bag så att alla kan testa på att hoppa...det finns så mycket mer om man bara kör några kilometer förbi Skistaranläggningarna. Har varit i Stöten tre år i rad nu, och kommer aldrig åka skidor någon annanstans i Sälen...