4 september 2009

Skogen är billigare än shoppinggallerian

Ja, nu är det fredag igen och som vanligt undrar jag hur veckan kunde försvinna så snabbt.

Nu har vi släppt barnbidraget till tonårsdottern och hoppas att det ska fungera. Hon har gjort upp en budget för hösten och vintern som jag tyckte såg bra ut förutom att hon hade glömt en kolumn som heter "spara". Det är nog så viktigt att lära sig att spara också och kolumnen är nu ifylld.

Dottern har även visat ett visst intresse för aktiehandel, för att uppmuntra detta har vi öppnat en depå åt henne hos en nätmäklare. Tanken är att hon själv ska kunna köpa och sälja aktier, under överinseende av oss föräldrar förstås. Framöver tänker jag skriva lite om hur vi sparar till våra barn.

De flesta länder verkar nu vara överens om att konjunkturen sakta är på väg uppåt men att det är för tidigt att dra tillbaka alla stimulansåtgärder.

Många verkar ha stora förväntningar på att börsen ska fortsätta upp. Själv tycker jag att det känns som om många kurser är upptrissade, jag tror på en rekyl i höst innan börsen sedan fortsätter att ticka uppåt.

I helgen tänker jag ta mig en tur i svampskogen. Det kan jag rekommendera, dels är det avkopplande dessutom mycket billigare än shoppinggallerian. Förr gjorde man utflykter till skogen, men som någon sa, numera är blåbärsskogen utbytt mot shoppinggallerian.

5 kommentarer:

jonas sa...

Hej
Hur har du gjort med vetecertifikat?

Fundamentalisten sa...

Hej Finansmamman.

Det brukar sällan bli några större korrigeringar när det väl börjar gå uppåt- förväntningarna på stora vinster finns plötlisgt där och ingen vill missa tåget. Förr eller senare hinner utvecklingen ikapp.

Hälsnignar

Fundamentalisten (http://fundamentalanalys.blogspot.com)

Jim sa...

Till fundamentalisten:
Jodå, det brukar komma en större korrigering en bit in i en konjunkturuppgång, när det visat sig att värderingen både hunnit ikapp fundamenta och sprungit förbi en bra bit.

Den uppgång vi sett under augusti har dessutom skett med små volymer, det är en bräcklig liten pyramid vi byggt. Om uppgången ska bestå, så måste nytt kapital välja att kliva in på börsen. Att så inte skett under uppgången visar att många tror på en mindre sättning med bättre investeringsläge. Som bekant blir det på börsen som majoriteten vill att det ska bli.

Men återhämtningen är i full gång, det håller jag med om, men för att svara upp mot den värdering vi nu fått så måste nästa flod av kvartalsrapporter leverera en bra bit över vad om är realistiskt. Dessutom måste hushållen fortsätta att shoppa, vilket inte är säkert att dom gör, eftersom arbetslösheten förmodligen kommer fortsätta att stiga även under första halvåret 2010.

finansmamman sa...

Jonas: det blev aldrig något köp av vetecertifikat.

finansmamman sa...

Fundamentalisten och Jim: tack för era synpunkter, framtiden blir spännande.