30 september 2009

Börshandlade fonder på frammarsch

Jag ser fram emot att det kommer fler börshandlade fonder, så kallade ETF:er på svenska börsen. Nu finns det en uppsjö av ETF:er att handla hos nätmäklarna men då på utländska börser.

Det fina med en börshandlad fond är att de går att handla direkt över börsen precis som en aktie. Dessutom är förvaltningsavgifterna låga jämfört med vanliga fonder. Här kan man till exempel hitta Bricfonder som kostar en bråkdel av en vanlig fond.

Utbudet är stort, det går att handla med till exempel olika börsindex, räntor,valutor, råvaror, olika sektorindex, tillväxtmarknader med mera.

När HQ nu satsar på börshandlade fonder tror jag att marknaden kommer att öka rejält, fler kommer att följa efter. Jag tror också att ETF:erna kan skaka om fondmarknaden, om nu storbankerna vågar följa efter förstås.

Vi kommer förhoppningsvis också att få bättre bevakning av ETF:er. För den som är intresserad finns redan nu en bra informationssida om ETF:er www.etfsverige.se. Själv tänker jag investera i tillväxtmarknaderna genom en lämplig ETF.

Det märks att det blivit höst ute, i dagarna har vi slagit på värmepumpen och nu börjar elmätaren ticka fortare. Men med värmepumpen installerad har vi ändå fått ner elförbrukningen med ca 20-25 procent om året, och det får man nog vara rätt nöjd med ändå.

Inga kommentarer: