3 september 2009

Nej till kvotering, ja till kompetens

Jag tycker Maud Olofsson gör rätt som säger nej till kvotering av kvinnor till styrelser, det är ingenting man ska lagstifta om. Jag tror den bästa vägen att gå är att få igång debatten och hålla den vid liv, att återkommande ta upp frågan och på det viset sätta press på bolagen.

Det finns många duktiga kvinnor som behöver bygga nätverk och coachas fram. Väl framme är jag övertygad om att de kan göra ett lika bra jobb som männen. Viktigast för företagen är ändå att välja rätt kompetens till styrelsen.

Som kvinna tycker jag inte att det skulle kännas bra att ta plats i en styrelse med vetskap om att ha blivit kvoterad in. Kvinnan vill bli invald för sin kompetens, ingenting annat.

Men varför pratar man bara om börsstyrelser, hur ser det ut på andra företag, myndigheter och politiska organ? Är det lika få kvinnor där?

Affären Saab/Koenigsegg ser nu ut att kunna genomföras. Regeringen sa klart nej till att riskera skattebetalarnas pengar. De saknade tre miljarderna har man nu skakat fram på annat håll. Där ser man.

Jag har sålt mina Probi och gjorde en snabb vinst över ett par dagar. Kanske går jag in igen vid en rekyl. BioGaia behåller jag, det är tänkt som ett långsiktigt innehav.

Börsen har varit lite trist de senaste dagarna. Ericsson har dock stått emot bra. Det har varit en del positiva ord i media och idag har också Nokia fått en höjd köprekommendation. Kanske hjälper det till att dra upp kursen på Ericsson. Att riksbanken lämnar räntan oförändrad hjälper säkert också till.

Inga kommentarer: