21 september 2009

Spökankring i Singapore

Daily Mail har varit på besök i Singapore och berättar att där utanför ligger just nu världens största spökflotta uppankrad, närmare 500 handelsfartyg, fler än amerikanska och brittiska flottans fartyg tillsammans.

Men fartygen har ingen besättning, ingen last och ingen destination. Lokalbefolkningen som förr bara såg hav och ett och annat fartyg som passerade förbi, kan nu inte se horisonten för alla uppankrade fartyg, och de blir fler och fler för varje dag som går.

Det är ca 12 procent av handelsflottan som ligger still, normalt skulle de gå fram och tillbaka med varor. Fraktpriserna har sjunkit, det råder överkapacitet och det här skapar förstås problem för hela sjöfartssektorn. Där har man ännu inte märkt av några gröna skott.

Spökflottor finns även på andra håll i världen till exempel längs Kinas och Europas kuster. Läs hela artikeln på Daily Mail.

Det här understryker också vad Ragnhild Wiborg på Consepio talade om på Remiums kapitalmarknadsdag.

Det kan ju låta som jordens undergång men själv tror jag ändå att vi sett det värsta och är optimistisk inför framtiden. Men det är intressant läsning.

2 kommentarer:

Anders sa...

Hejsan,
som sann pessimist tror jag att de följande åren blir tuffare än detta år:)

Jag har ofta landat i Singapore de sista 4 åren och vattnen runt Singapore har alltid varit smockfullt med båtar i kö för att lasta och lossa. Det är nu förstås fullt möjligt att båtarna bara hänger runt där sysslolösa eftersom världshandeln har minskat. Utan tvekan skall man nog hålla sig borta från rederibranschen ett tag...

finansmamman sa...

Hej,
Ja, visst får man sig en tankeställare när man läser artikeln.