10 september 2009

Fondavgifter sänks

Under den senaste tiden är det flera som har ondgjort sig över dyra fonder. Det är bra att debatten om fondavgifter tar fart lite då och då, det ger resultat. Flera fondbolag har sänkt sina avgifter, då framförallt i räntefonder, men fortfarande är många fonder alltför dyra.

Debatten gör också kunden uppmärksam på avgifterna. Spar man i fonder på lång sikt har avgiften en stor betydelse, det kan röra sig om åtskilliga tusenlappar. Jag tycker ändå inte att man bara ska fokusera på avgiften, ibland kan det vara motiverat med en högre avgift om fonden ger en bra avkastning.

Långtifrån alla är intresserade av att spara i egna aktier, det kräver tid och engagemang. Här tycker jag fonderna fyller en funktion, alternativet är kanske annars att ha pengarna på banken.

Att fonder är populära kan man se på de statistik som Fondbolagens förening presenterar idag. Augusti månad visar ett rekordstort inflöde till fonder, 7,5 miljarder kronor. Totalt har vi sparat 58 miljarder kronor i fonder under januari-augusti, också det rekord.

Genom att spara i fonder kan också ett intresse för att spara i egna aktier väckas. Jag började själv spara i fonder men gick ganska snabbt över till enskilda aktier, det är bra mycket roligare.

För den som vill börja investera i egna aktier kan ett investmentbolag vara bra att börja med, då får man en korg med aktier, ofta med en bra riskspridning.

Inga kommentarer: