22 december 2010
Jag tar semester
I år är det mest kläder och tekniska prylar som står på ungdomarnas önskelista, som till exempel en extern hårddisk, digital fotoram och kamera. Kläder är svårare, det är inte alltid min smak uppskattas så i år har jag köpt presentkort.
Själv har jag fallit för årets teknikpryl, en Ipad. Den är tänkt att bli hela familjens julklapp, hoppas nu bara att det inte blir slagsmål om plattan.
En annan fin julklapp är den senaste tidens börsuppgång, jag känner mig helt klart nöjd.
Jag har sålt min minilong i ABB, jag siktade på 150 kronor och igår nådde kursen dit, en fin vinst.
Jag har gått ur övriga korta positioner för nu väntar julfirande, sen semester på varmare breddgrader. Det ska bli skönt att slippa kylan en tid, skönt också att koppla bort börs och finans.
Nu tar jag en paus från bloggandet och återkommer efter helgerna.
Jag önskar alla en riktigt GOD JUL!
20 december 2010
Ifrågasätter Haldex uppdelning och försäljning
Den största affären är dock de 36 fastigheter Kungsleden köper av NR Nordic & Russia Properties till en kostnad av 3,6 miljarder kronor.
Fastigheterna består av kontors-och industrifastigheter med stabil avkastning, förvärvet kommer årligen att bidra med cirka 200 miljoner kronor i utdelningsgrundande resultat enligt Kungsleden. Vilken trevlig nyhet och aktiekursen är upp idag.
En annan affär jag känner mig tveksam till är Haldex försäljning av Traction Systems till ett amerikanskt bolag för 1,4 miljarder kronor. Ledningen har tidigare meddelat att Haldex ska delas upp i tre separata börsbolag, nu säljs alltså fyrhjulsdriften, synd.
Jag hade hellre sett att bolaget noterats på börsen, divisionen visar fin tillväxt och har en stark marknadsposition.
Visserligen kanske vi aktieägare får en extrautdelning, trevligt i och för sig, men frågan är om inte utdelningen skulle bli större om bolaget fick fortsätta växa på Stockholmsbörsen. Att sälja Traction Systems är kanske kortsiktigt tänkt.
Egentligen förstår jag inte varför man ska dela upp Haldex, det ska "tillföra aktieägarna ett långsiktigt mervärde" heter det. Då frågar jag mig hur och på vilket sätt skapas mervärdet genom en uppdelning?
Vi har varit lite småkrassliga i helgen, det har inte blivit så mycket gjort med andra ord. Den planerade julklappsrundan och glöggfesten fick ställas in, istället har vi försökt kurera oss på bästa sätt med mycket te. Glögg värmer också bra.
17 december 2010
Fin uppgång för Micronic
Jag tycker jag tränar och tränar men blir ändå omkörd av alla skidentusiaster i fartdräkter som ligger i hårdträning inför Vasaloppet. Lite knäckande, men man kan ju alltid skylla på dålig valla.
Micronic Mydata har justerat prognosen för 2010 års försäljning på grund av en tidigarelagd leverans. Helårsprognosen låg tidigare på strax över 1 miljard kronor men beräknas nu till 1,2 miljarder kronor. Det blev ett lyft på 11 procent för aktien igår.
Idag fortsätter aktien upp, en färsk köprekommendation av Swedbank hjälper till, riktkursen för Micronic höjs till 22 kronor.
Även Note fick ett uppsving igår, Öresund ökar på innehavet med 145 000 aktier.
Annars är affärstidningarna fyllda av spekulationer och börstips inför nästa år. De flesta tycks vara ense om att börsen fortsätter upp även 2011, en viss oro finns dock för att de skuldtyngda länderna ska störa uppgången.
Exempelvis utnämner Di Volvo till bästa aktie år 2011, H&M och Hexagon har utsetts till bästa tillväxtaktie och SEB och SSAB till bästa återhämntningsaktie.
Veckans Affärer presenterar sin långsiktiga portfölj inför 2011, i lågriskportföljen återfinns bland annat ABB, Cybercom, Kinnevik och Nordea.
Andra råd kommer från Handelsbanken som tycker att vi ska ha 20 procent råvaror i vårt långsiktiga sparande. Ja, tipsen är många.
Trevlig helg!
15 december 2010
Städar i aktieportföljen
Flera analytiker tycker budet på Q-Med är för lågt. Senast idag höjer ABG Sundal Collier riktkursen till 90 kronor och tycker att budet på 75 kronor är mer gynnsamt för Galderma än för aktieägarna i Q-Med.
Den som tror på en höjning av budet kan chansa och köpa aktier i bolaget, det kan bli en relativt snabb och lönsam affär.
Vid förra budgivningen köpte jag till aktier, men då drogs budet tillbaka och min planeringen gick inte i lås. Men jag behöll aktierna och med den börsuppgång som varit har det ändå blivit en bra affär. Den här gången sitter jag still i båten.
Nu kan man även handla med Mini futures hos Handelsbanken. Än så länge är utbudet inte så stort men det lär fyllas på allt eftersom. Just nu kan man handla med enstaka aktier, index och valutor.
Min skatteplanering inför årskiftet är snart klar, det är samtidigt ett bra tillfälle att se över aktieportföljen, ibland behöver man städa bland innehaven.
Nu väntar jag på att ABB ska lyfta, idag presenteras en miljardorder från Qatar, kanske hjälper den till.
13 december 2010
Budet på Q-Med i underkant
Galderma Pharma är ett internationellt läkemedelsföretag fokuserat på hudsjukdomar, med köpet av Q-Med hoppas man nu bli marknadsledande inom området.
Vem minns inte tidigare försök till utköp, då till priset 39 kronor och som följd en protesterande styrelse och upprörda aktieägare.
Den här gången tror jag det går vägen, styrelsen är med på noterna och rekommenderar budet. Storägaren Bengt Ågerup har förbundit sig att acceptera budet och flera större aktieägare är tydligen också välvilligt inställda till budet.
Det är bara att inse att konkurrensen har hårdat betydligt inom Q-Meds område, det blir tuffare för varje år som går. Det gör också att det kan vara lättare för Galderma att få igenom budet.
Det som är svårvärderat är Q-Meds forsknings- och utvecklingsprojekt, här finns en stor potential och med tanke på denna kan jag tycka att budet är en aning i underkant.
Idag står Q-Meds aktiekurs i 74,50 kronor. Man kan nu välja att sälja aktierna eller avvakta och hoppas på ett högre bud.
10 december 2010
Tankar om investeringssparkontot
Att man skulle täppa till hålen för skatteplanering som finns i dagens kapitalförsäkring var väntat, skatten höjs även på k-försäkring för att motsvara det nya investeringssparkontot.
Skatten på investeringssparkontot, ISK, ska räknas fram från ett kapitalunderlag baserat på ett genomsnittligt värde vid fyra mättillfällen per år samt de inbetalningar man gör under året, det multipliceras med statslåneräntan plus 0,75 procent. Underlaget beskattas därefter med 30 procent.
Nu är detta tack och lov inget man behöver räkna ut själv utan det görs av bankerna. Inte heller behöver man deklarera sina aktie- och fondaffärer. Skatten blir i snitt 22 procent enligt finansdepartementet, att jämföra med dagens reavinstskatt på cirka 30 procent.
Avkastningskraven höjs till cirka 4 procent för att ska vara lönsamt med en k-försäkring eller ISK jämfört med en vanlig depå eller VP-konto.
Varje insättning ska beskattas, här undrar jag vad som räknas som insättning?
Det verkar fortfarande vara fritt fram för insiders att handla i k-föräkring utan anmälan, förvånande!
Jag går inte in på alla detaljer, men en bra artikel finns att läsa på Placera.nu som reder ut begreppen runt den nya sparformen.
Namnet investeringssparkonto är krångligt, vill regeringen locka nya aktiesparare bör det bytas ut. Det krångliga namnet kan tänkas skrämma bort en del, det är enklare att behålla pengarna på banken. Ska man sen förklara reglerna....
Nu är det här ett förslag och det kommer säkert en del förändringar innan sparformen träder i kraft. Till det bättre, hoppas jag!
9 december 2010
Tecknar Hexagon
Q-Meds aktiekurs har parkerat sig runt 66 kronor, jag säljer och tar hem en liten vinst på den korta affären.
Lilla bolaget Traveas som är noterat på Aktietorget rapporterar framgångar. Resebyrån Ticket lanserar idag Traveas tjänst TravelPlanner på alla sina marknader, 80 butiker i Sverige och Norge samt online via Ticket.se/no/dk.
Med TravelPlanner får man sin personliga resplan direkt i mobilen. All relevant pappersinformation flyttas till mobilen, som flygstatus, restider, resdatum, väder på destinationen och lokal valuta. Bra idé.
Aktiekursen för Traveas är uppåt idag. Det är ingen aktie jag äger men jag följer bolaget, jag tror det har potential. Konkurrensen kan förstås hårdna om någon av de stora drakarna som till exempel SAS eller Lufthansa lanserar en liknande tjänst. Läs här vad jag skrivit tidigare om bolaget.
Idag presenteras detaljerna runt det nya investeringssparkontot och kommande förändringar i kapitalförsäkringen. Det ska jag återkomma till när jag studerat förslagen närmare.
Nu ska jag strax ta plats i tandläkarstolen, hoppas att det inte blir en alltför dyr historia.
7 december 2010
Bra att känna till när nytt läkemedel tas fram
Först har vi själva upptäckts- och forskningsfasen som tar ett antal år.
För att testa substansen man fått fram börjar sedan en preklinisk utveckling, här testas läkemedlets egenskaper innan det kan prövas på människor. Den här fasen räknar man med tar 1 till 2 år.
När de prekliniska studierna genomförts framgångsrikt är det dags för kliniska studier på människor som består av tre faser, studier som kan ta upp till 6-8 år.
I Fas I testas läkemedlet på en liten grupp friska, frivilliga försökspersoner, en utvärdering görs över hur läkemedlet tolereras av människor.
Under Fas II testar man läkemedlet på patienter med den sjukdom som ska behandlas, effektiviteten och olika doseringar studeras.
I Fas III ingår flera tusen människor i studierna. Här jämförs läkemedlet med den behandling som finns, effekt och biverkningar utvärderas.
Är de kliniska studierna lyckade återstår nu att söka ett godkännande för läkemedlet hos myndigheterna, något som kan ta ytterligare ett par år.
Ja, det här är en lång process, inte underligt att bolagen jublar när de fått ett läkemedel godkänt. Investerar jag i ett life science bolag tycker jag att det är viktigt att veta var bolaget befinner sig i sin forskning.
Många bolag har en lång väg att vandra, lyckade studier i en tidig fas kan förstås ge skjuts åt aktien, mindre lyckade eller avbrutna studier brukar leda till kursfall. Många bolag faller också ifrån under vägen.
Men det finns ett snabbspår till ett godkännande av läkemedel. Ett läkemedel som fyller ett viktigt medicinskt behov vid behandling av allvarliga sjukdomar kan få en snabbare behandling av sin ansökan.
Life Science är ett spännande område!
6 december 2010
Fortsätter oljepriset uppåt?
Sedan en tid har man lagt utlandssatsningen i ett eget bolag, Fortnox International, detta för att inte belasta moderbolaget.
Tanken är att aktieägare i Fortnox ska tilldelas aktier i det nya bolaget och även erbjudas att ta del i en planerad nyemission.
Men vad har egentligen hänt med utlandssatsningen? Projektet verkar vara försenat och informationen är knapphändig på Fortnox Internationals hemsida.
En tätare uppdatering vore önskvärd. Jag hoppas att satsningen går planenligt, dock med viss försening.
Råoljan har passerat 90 dollar fatet. Frågan är nu om den kommer att fortsätta uppåt eller inte. Mitt oljecertifikat har gått strålande och även mina aktier i oljebolagen har börjat röra sig åt rätt håll.
Finanshusen börjar nu revidera upp sina oljeprognoser för 2011 och 2012. Enligt Bloombergs höjer till exempel Goldman Sachs sin prognos till 110 dollar fatet och JP Morgan till 120 dollar fatet för år 2012.
Jag ligger still med certifikatet och aktierna, eventuellt blir det köp i en oljefuture vid rekyl.
Helgen har varit lugn och skön, annat blir det nästa helg, då ska jag ut och trängas med alla andra julklappsköpare.
3 december 2010
Trenden uppåt för Volvo
Vid ett slutgiltigt godkännande ökar inkomsterna för Q-Med i form av engångsersättningar och royalties. Kursen fortsätter uppåt idag och jag tror det finns mer att hämta, jag avvaktar med försäljning.
Volvo har haft en fantastisk utveckling den senaste tiden, ökad orderingång och flera köprekommendationer har hjälpt till att lyfta aktien. Äntligen har lastbilsförsäljningen lossnat i USA och Volvo kan visa upp fina ordersiffror. Ett bra slut på börsveckan för Volvo.
Synda att jag sålde min minilong i Volvo lite tidigt, men jag har ju aktierna kvar att glädja mig åt.
Skönt med fredag, ikväll blir det hemmagjord pizza och en bra film.
Trevlig helg!
2 december 2010
Hexagons nyemission, hittills en bra affär
Jag har inte tagit ställning till ännu hur många aktier jag ska teckna, det ska jag räkna på i helgen. Oavsett om man tecknar sig för aktier eller säljer teckningsrätter ser det ut att bli en bra affär.
Ikväll kommer besked från amerikanskt håll hur man ser på Q-Meds Solesta. Ett snitt av åtta analytikers bedömning för ett rekommenderat godkännande ligger på 73 procent. Sedan 2006 är Solesta godkänt för försäljning i Europa.
Jag chansar och behåller mina Q-Med och hoppas på ett positivt besked. Råkar Q-Med ut för ett bakslag lär kursen backa, men tillfälligt.
Detta är inget slutgiltigt godkännande utan ett utlåtande från en rådgivande panel till FDA. Kompletteringar för ett godkännande kan begäras och Q-Med får jobba vidare på sin ansökan.
Årets julklapp, en surfplatta. Ja, det är inga dåliga julklappar vi önskar oss. Jag skulle gärna vara ägare till en surfplatta om den kan ersätta min laptop, den är liten och smidig och lätt att packa ner i väskan.
Kanske har den en given plats på soffbordet i framtiden, för tidningsläsning m.m. Men får man inte ont i nacken, det blir ju en annan vinkel?
1 december 2010
Planerar för utdelning i vår
I dagarna har jag fått utdelning från Svolder, ett av få bolag som delar ut lagom till jul. Inte så dumt, det är välkomna julklappspengar.
Det ska bli intressant att se hur utdelningarna kommer att se ut nästa år, jag räknar med att de blir betydligt bättre än i år. Bolag som Volvo, Axfood och Swedbank har säkerhet utrymme för en höjning.
Men det finns också bolag där man kan förvänta sig en sänkning, som i Kungsleden och Öresund.
Jag köper gärna aktier med hög direktavkastning, förutsatt att jag tror på bolaget förstås. Utdelningen ger en fin extrainkomst. Ny investering för mig i år är Kinnevik som jag hoppas ska ge en bra utdelning i vår.
Annars glädjer jag mig åt Enquest som närmar sig 16 kronor och Q-Med som fortsätter uppåt.
ABB däremot går åt andra hållet efter storaffären som annonserades igår. Det råder delade meningar hos analytikerna om hur man ser på köpet. Några ser dock positivt på affären, Morgan Stanley höjer riktkursen till 177 kronor. Jag behåller min future i ABB och tror på vändning.
Nu ska jag trotsa kylan och testa skidspåren.
30 november 2010
Köper Q-Med
Vid ett godkännande av Solesta väntar både royalties och engångsersättningar.
Swedbank höjer idag rekommendationen för Q-Med till starkt köp och sätter riktkurs 80 kr.
Själv har jag nu på morgonen köpt Q-Med och hoppas på positivt besked på torsdag. Det är tänkt som en kort affär.
29 november 2010
Följer Ratos förvärv med intresse
Biolin Scientific utvecklar, tillverkar och säljer analysinstrument för forskning och utveckling med inriktning på nanoteknik. Kunder är forskare, universitet och kliniker över hela världen.
Biolin växer även genom kompletteringsförvärv. Med Ratos i ryggen får nu bolaget helt andra möjligheter att växa och vidareutvecklas. Ofta är det brist på kapital som hindrar små bolag att expandera, inte produkten i sig.
Som aktieägare i Ratos ser jag positivt på affären då jag ser Biolin som ett mycket intressant nischat företag, dessutom gillar jag hälsovårdssektorn.
Ratos annonserar även köp av Kvarndammen som förmedlar bilar via auktionssajten kvd.se. Även här ser man en bra tillväxtpotential.
Idag får oljebolaget Enquest lite draghjälp av tidningen Börsveckan som ger en köprekommendation, bolaget beskrivs som en kommande kasssako. Aktien är upp cirka 1,7 procent.
Bonus är åter på tapeten men jag tycker debatten dör ut snabbt. Electrolux vd kan sammanlagt komma att få ersättning till ett värde av 74 miljoner kronor nästa år, en normal lön tycker en del medan andra tycker summan är stötande.
Det här är pengar som många inte tjänar under en hel livstid. Hur kan arbete värderas så olika och hur mycket är egentligen en vd värd? Dygnet har ju bara 24 timmar eller har somliga tillgång till fler?
26 november 2010
Trevlig advent!
Det höga priset på vete är ingenting som slår igenom i Black Earth Farmings senaste rapport. Vädret ställde till det ordentligt och bolaget skördade en mindre totalyta än tidigare år.
Men BEF:s vd blickar framåt och räknar med att öka den totala producerande ytan med 15 procent nästa år.
Ett resultat efter skatt redovisas på -15 miljoner dollar för det tredje kvartalet, att jämföra med fjolårets siffra -17 miljoner dollar, inga lysande siffror.
Min investering i vetecertifikat har däremot gått lysande, den får kompensera BEF så länge då vändningen ser ut att dröja. En liten tröst är att vintersådden går planenligt men vädrets makter rår ju ingen på, mycket kan hända på vägen.
Det är första advent på söndag och nu ska adventspyntet fram. Jag ser att grannarna redan fått fram ljusstakarna i fönstren, de lyser upp fint i höstmörkret.
Trevlig advent!
25 november 2010
Bra rabatt i en del investmentbolag
Kinnevik och Investor är de bolag som har högst rabatt, runt 30 procent, tredje platsen intar Bure. Ett bolag som sticker ut är Ratos som istället har en premie på 38 procent, men så har bolaget också en imponerande historik.
VA ger köpråd för både Kinnevik och Investor, två bolag jag själv har i portföljen.
Kinnevik har ett kärninnehav som är i gott skick och köper man en Kinneviksaktie får man värden motsvarande 200 kr som man idag betalar 137 kronor för. Aktien bör värderas upp minst 10 procent enligt VA.
Med stora innehav i bland annat Atlas Copco, ABB och SEB som alla har attraktiva värderingar bör Investoraktien kunna klättra uppåt. Spännande också med det ökade antalet onoterade aktier.
Öresund däremot får en säljrekommendation. Efter alla turer som varit är det inte konstigt, det lär ta tid att återställa förtroendet. Bolaget genomför nu ett inlösenprogram som plåster på såren för luttrade aktieägare.
Oj, vad mycket snö det kommit de senaste dagarna, snart kan man börja motionera i skidspåren igen, härligt. Men jag ska börja med att skotta fram bilen.
24 november 2010
Tror på börsdipp, köper Xact Bear
Det kan yppa sig fina köptillfällen, en rekyl nedåt kan man också kompensera med en Xact Bear som stiger när börsen sjunker. För att gardera mig mot nedgångar köpte jag Xact Bear 2 häromdagen, just nu ligger jag lite plus.
Sämre går det med min future i ABB, där ligger jag på minus men det är en bit kvar till stop/loss som ligger på 130 kr. Jag behåller minilongen så länge och följer utvecklingen på börsen.
Det kostar att förvärva och integrera företag, idag redovisar Hexagon notan för integrationen av Intergraph, samtidigt gör man en nedskrivning av övrig verksamhet. Inget som marknaden gillar och aktiekursen pekar nedåt.
Ellen, en av mina kryddor rapporterar idag. De tre första kvartalen visar den högsta omsättningen i Ellens historia, med både högre intäkter, ett starkare resultat och förbättrade marginaler.
Man jobbar på med nya avtal framförallt i Europa, nya avtal har tecknats i Tjeckien och Slovakien. I Frankrike har man dubblat försäljningen, i Tyskland pågår marknadsföring via tv och bolaget ser en stark försäljningsökning, lanseringen i Italien och Ungern går planenligt.
Ellen har även tecknat avtal med en ledande leverantör i Australien och Nya Zeeland. Beräknad produktregistrering under 2011 och därefter lansering.
Vd Monica Wallter ser möjligheter att visa positiva siffror under nära framtid. Spännande bolag med potential, men risken är hög. Konkurrenter kan dyka upp, patent gå ut, man kan heller inte utesluta att bolaget kan behöva stärka kassan i framtiden.
23 november 2010
Behåller Alliance Oil
Peter Norman ska även inom kort presentera ett förslag på ett nytt investeringskonto, det står att läsa i Di idag.
Tydligen diskuteras en årlig skatt på 1,2 procent, alltså en betydligt högre skattesats än på dagens kapitalförsäkring. Skatten kan också komma att tas ut kvartalsvis istället för årsvis som i kapitalförsäkringen.
Jag utgår ifrån att det kommer förändringar i kapitalförsäkringen, vi får säkert se högre skatt som tas ut oftare, annars blir det svårt för investeringskontot att konkurrera.
Hur som helst är ett investeringskonto ett steg i rätt riktning och det ska bli spännande att ta del av villkoren.
Alliance Oil lämnar rapport idag, vinsten är bättre än väntat, resultatet efter skatt blev 85,4 miljoner dollar, att jämföra med fjolårets siffra 59,6 miljoner dollar. Väntat var 60 miljoner dollar.
Prognosen för råoljeproduktionen 2010 kan bolaget däremot inte hålla, anledningen är att några borrningar senareläggs till nästa år. Den långsiktiga prognosen för 2012 står dock fast, hoppas den kan infrias.
Jag behåller mina Alliance Oilaktier, men jag ser investeringen som en krydda i portföljen.
Idag har jag tänkt bringa lite ordning bland mina köp- och säljnotor, det är dags för skatteplanering inför årsskiftet, jag ska se över hur jag kan kvitta vinster och förluster på bästa sätt.
22 november 2010
Både Hexagon och Irland behöver pengar
Avstämningsdag är 29 november och teckningstiden löper från 2 december till 16 december. Handel med teckningsrätter pågår mellan 2 december och 13 december.
Teckningskursen är satt till 74 kr, lägre än jag förväntat mig. Det här ger en bra marginal för en eventuell nedgång i aktien.
Nu ska emissionen först klubbas igenom på en extra bolagsstämma i veckan, teckningstiden börjar 2 december, det finns alltså tid att tänka efter hur man ska agera.
Jag kommer att teckna mig för nya aktier, men förmodligen inte vara med i emissionen fullt ut, resterande teckningsrätter säljer jag över börsen. Det väntar som bekant fler nyemissioner, bland annat i Hexpol.
Stödpaketet till Irland tycks lugna börserna, men speciellt lugnt på Irland lär det inte bli. Det är just den sociala oron som jag tycker är bekymmersam, man vet inte riktigt vart den leder.
Men förhoppningsvis lugnar det ner sig och på sikt kommer sparåtgärderna att leda till en förbättring för landet, dess befolkning och EU i sin helhet.
I helgen har jag varit publik på både tennis och innebandymatcher, lika nervöst och spännande som vanligt, men det är väl så idrott ska vara.
19 november 2010
Gläder mig åt Micronic Mydata
Håller som bäst på att uppdatera mig på börsen. En aktie som har gått bra under veckan är Micronic Mydata, den ser ut att fortsätta uppåt även idag, en köprekommendation i Affärsvärlden har säkert hjälpt till.
Nästa år ser mycket gynnsamt ut för Micronic Mydata menar AFV och tycker en rimlig värdering är 20 kr.
Hexagons kurs har rusat iväg. Jag kan inte se att man presenterat emissionsvillkoren ännu men de bör väl dyka upp vilken dag som helst nu.
Aktiekursen för ABB har gått ned en aning och just nu ligger jag lite back på den minilong jag köpte för en tid sedan. Normala pendlingar kan man säga och jag behåller min minilong och väntar på uppgång.
15 november 2010
Sparar med bonuskort
Privata Affärer har jämfört 60 bonusklubbar, hur mycket måste man handla för under ett år för att bli belönad med 1000 kronor i återbäring. H&M intar en tredjeplats och ger mest tillbaka i modebranschen, handel för 15000 kronor ger 1000 kronor i återbäring, inte illa.
Det kan man jämföra med de stora matjättarna ICA och Coop, där måste man handla för 100 000 kronor får att få 1000 kr i återbäring. Men det kanske är fel att jämföra mode och mat. Som kund tycker jag egentligen det vore bättre att slopa alla kort och sänka priserna istället.
Men jag kommer tillbaka till H&M, som aktieägare tar man del av värdestegringen och en bra utdelning, den kan man se som en extra bonus. Ändå äger jag inga aktier i H&M, det ska jag ta under omprövning.
Den här veckan blir det inga affärer gjorda. Jag åker söderut några dagar och är tillbaka i slutet på veckan.
12 november 2010
På möte med Aktiespararna
Det var även intressant att höra Aktiespararnas analytiker Gösta Carlberg ge sin syn på börsläget. Hans aktietips var Alliance Oil som han ansåg lågt värderat och två stabila bolag, Securitas och finska Fortum.
Men nu var det mjukvarubolaget Vitec som jag var mest intresserad av. Bolaget är nischat mot fastighet, energi, media och mäklarsystem men även finans och försäkring ingår.
Jag visste till exempel inte att man gör program för pensionprognoser åt alla banker och loggar man in på sajten minpension.se hamnar man i Vitecs system. Likadant om man klickar sig vidare på sajten hemnet.se.
Vice vd Olov Sandberg räknar med att bolaget ska fortsätta växa, än finns det en hel del kvar att göra i Sverige, marknaden är ännu inte mättad. Bolaget har nischat in sig på områden som inte är stora nog för att vara av intresse för de stora drakarna, konkurrensen är därför liten.
Den dagen det sker en avreglering fullt ut inom energiområdet i Europa kommer även den marknaden att öppna sig för Vitec. Det ser ljust ut för bolaget, siktet är fortfarande inställd på flytt till Nasdaq OMX men inget datum är fastställt.
Det andra bolaget som presenterades, ventialtionsföretaget Systemair, verkar också vara ett kvalitetsbolag som visar fin tillväxt. Med tanke på rådande byggkonjunktur kanske det kan vara en bra placering, men det är inget bolag jag följt eller fördjupat mig i, vid ett evetuellt köp krävs en djupare analys.
Annars var det som vanligt övervägande män på Aktiespararnas möte, uppskattar att cirka 10 procent var kvinnor. Var är ni kvinnor?
Det ser ut att bli en småtrist avslutning på börsveckan, skuldkriser och oro för en kinesisk räntehöjning drar ned börsen, men en rekyl nedåt är väl heller inte oväntad?
Trevlig Helg!
10 november 2010
Köper minilong i ABB och ökar i Kinnevik
Kursen på ABB backade när den senaste rapporten lämnades för ett par veckor sedan. Rapporten i sig var inte dålig och jag tror på en återhämtning av kursen.
Aktien har heller inte hängt med i börsuppgången, man kan kalla ABB något av en eftersläntare då bolaget är sencykliskt, man väntar ökad efterfrågan först nästa år.
Jag har nu köpt en future, en minilong i ABB. Den heter Minilong ABB I och har en hävstång runt 6, stopp/loss ligger på 130 kr. Kursen på ABB låg på 142 kronor vid mitt köp, jag siktar på cirka 150 kronor. Det är tänkt som en kort affär.
Jag har även placerat om från Öresund och ökat innehavet i Kinnevik. Bolaget ser intressant ut, flera innehav går mycket bra som Tele2, Millicom och MTG, dessutom har Kinnevik gjort en rad nya spännande investeringar och är redo för fler, kassan är stark.
Det kan också vankas en hög utdelning från Kinnevik till våren. Som så många andra investmentbolag handlas aktien med en hög substansrabatt, man får alltså mycket för pengarna.
8 november 2010
Köper Micronic Mydata
Så värst mycket ekonomi och rapportläsning har det inte blivit. Beträffande Dibs Payment rapporterar bolaget fortfarande stabil tillväxt och lönsamhet, även om kurvan inte ser riktigt lika bra ut som tidigare.
Men e-handeln fortsätter att växa och så gör också betalningstjänsterna. Det pågår en konsolidering av aktörerna inom e-handeln både i Norden och internationellt, det ger Dibs möjlighet att växa genom förvärv när rätt tillfälle yppar sig.
Siktet är nu inställt på att växa utomlands. Under året har Dibs noterat att de nordiska kunderna handlar mer och mer från utländska sajter, en ökning från 25 procent till 33 procent när det gäller svenskar, ännu större ökning visar våra grannländer upp.
Även e-handlarna får en allt större kundkrets som sträcker sig ut i Europa men även till andra världsdelar. Så Dibs planer på expansion utomlands är nog ingen dum idé, det ska bli intressant att följa den utvecklingen.
Micronic Mydata som ingår i investmentbolagets Bures portfölj toppar vinnarlistan idag. Ett bolag värt at titta närmare på, det har varit motigt en längre tid men nu börjar det lossna på orderfronten, stora insiderköp har också gjorts. Själv har jag köpt en liten post i bolaget.
4 november 2010
Säljer minilong i Volvo
Extra glad blir jag också när Ratos lämnar en kanonrapport, vinsten mer än tredubblas, ett resultat före skatt på 1450 miljoner kronor redovisas för det tredje kvartalet, att jämföra med vinsten motsvarande period i fjol på 422 miljoner kronor.
Än så länge har jag bara skummat rapporten, det kommer även andra rapporter av intresse, som Dibs Payment till exempel. Bolaget planerar nu för en expansion utomlands, i första hand på den europeiska marknaden.
Jag hoppas få lite tid i eftermiddag och studera både Ratos och Dibs rapporter närmare.
Ironroad som jag skrivit om tidigare har fått en ny order från Svenska Spel som tycker att VMS, Video Messaging Service ligger helt rätt i tiden, tanken är att använda VMS i en kampanj för BingoLive. Ingen kurspåverkan direkt, som med många småbolag är omsättningen av aktien liten, här får man se upp.
Volvo är uppåt idag, jag nöjer mig med uppgången och säljer min minilong i Volvo. Nu närmar sig helgen med halvdag på börsen imorgon så nya investeringar i en future får vänta till nästa vecka.
2 november 2010
Ökar i EnQuest
EnQuest har höga tillväxtmål, en stark kassa och verkar på ett område som är politiskt stabilt, det minskar riskerna. Dessutom har stora insiderköp gjorts i bolaget tidigare i år, vilket visar att ledningen uppenbarligen tror på bolaget.
Nordsjöområdet har även fått ett uppsving den senaste tiden, aktiviteten har ökat, flera sammanslagningar och förvärv har gjorts, bland annat har EnQuest gjort förvärv och det ryktas om fler.
Intressant aktie men med hög risk, vem vet vad som händer med oljepriset framöver. Bolaget är heller inte så välbevakat och analyserat, man får själv leta information.
Den här veckan är det höstlov, lite andra rutiner än vanligt och lite mindre börs för mig.
1 november 2010
Svårtolkade röntgenbilder med Q-Meds gel
Flera läkare menar att det är svårare att läsa av röntgenbilder vid mammografi när kvinnor fått Macrolane injicerat i brösten, gelen döljer bröstvävnaden vilket gör det svårare att upptäcka tumörer.
Q-Med har på ett möte med läkare från mammografienheter diskuterat olika lösningar. En lösning är att komplettera mammografin med en ultraljudsundersökning för att få en fullgod bild av bröstvävnaden.
Åsikterna går dock isär hos läkarna, några menar att det trots komplettering ändå inte går att göra en bra bedömning, risken finns att en tumör missas.
Andra läkare tycker att de får en bra bild av bröstvävnaden med ultraljudsundersökning. Det handlar också om utbildning, radiologer måste lära sig hur Macrolane ser ut i kroppen.
Hur diskussionerna påverkar försäljningen av Macrolane är svårt att sia om.
Det absolut viktigaste är ändå att kvinnor blir upplysta om eventuella problem vid mammografi. På Q-Meds hemsida finns information om hur Macrolane kan påverka tolkningen av mammogram, läs där.
Idag är det uppåt för bilbranschen, en ökad nybilsregistrering för personbilar under oktober rapporteras, över 20 procent jämfört med motsvarande månad förra året. Även lastbilar ökar försäljningen.
Både SEB och Swedbank rekommenderar köp av Bilia, riktkursen höjs till 145 respektive 150 kronor. Mekonomen har lämnat en bra rapport idag och aktien stiger. Volvo däremot ligger stilla.
29 oktober 2010
Nää, nu är det fredag igen
Det har varit en lite halvtråkig börsvecka. Många rapporter har slagit förväntningarna med råge men det tycks inte hjälpa, flera bolag har fått se kurserna vända nedåt.
Visst känns det lite darrigt ibland, valutaoro, det stora budgetunderskottet i USA och skuldkrisen i Piigs-länderna som leder till social oro. När som helst kan oron på marknaderna ta fart igen. Är det månne dags för en Bear?
Bure redovisade idag ett resultat på 13 miljoner kronor efter skatt för det tredje kvartalet 2010, att jämföra med fjolårets siffra -27 miljoner kronor. Innehaven har utvecklats väl enligt vd, till exempel har Micronic Mydata ökat omsättningen med 63 procent under årets första nio månader.
Carnegie, som är ett annat innehav, tycks ha stärkt sin ställning på den finansiella marknaden, det måste ha varit en fin affär att ha medverkat vid Renaults försäljning av Volvoaktier.
Bures vd tycker marknaden för förvärv ser intressant ut, kassan är stark ca 450 miljoner kronor. Hur de ska användas återstår att se, kanske blir det nya investeringar inom finanssektorn. Hur som helst ska det bli intressant att se hur den nya inriktningen mot finanssektorn kommer att gå.
Trevlig Helg!
28 oktober 2010
Vad 9000 mammor tycker om ekonomi
Enligt sajten Familjeliv.se som låtit 9000 mammor svar på frågor, är oförutsedda utgifter något mammor oroar sig för.
Fyra av tio mammor skulle ha problem att få fram 10 000 till en plötslig utgift, är man singelmamma är det ännu svårare, där ligger siffran på sju av tio mammor som skulle hamna i svårigheter.
Att vara ensamstående mamma är säkert tufft, 47 procent oroar sig över sin ekonomi, är man gift eller sambo är siffran 15 procent. Hur det står till med singelpapporna visar inte undersökningen men det skulle vara intressant med en jämförelsesiffra.
Majoriteten av mammorna sparar, högst upp på listan står buffertsparande, därefter resa, barnen, pension och hus. Mammorna spar också till barnen, drygt åtta av tio och när det gäller singelmammorna är siffran sju av tio, sparsummorna varierar dock.
Många mammor anser att svenska barn är bortskämda och för mycket curlade, det kan jag hålla med om till viss del. Jag frågar mig själv ibland om jag curlar för mycket både med skjutsande och ekonomiskt. Det gäller att hitta en bra balans men det är inte så lätt alla gånger.
I undersökningen framkommer också en ny trend, många mammor vill vara hemma med barnen, framförallt den yngre generationen. Kan det vara så att de själva vuxit upp på dagis och med heltidsarbetande föräldrar, därav omvärderingen? Läs hela undersökningen på Familjeliv.se.
Nu ska jag studera Hexagons rapport lite närmare, vid första anblicken ser den bra ut, vinst och orderingång ökar.
27 oktober 2010
Fortsatt hög tillväxt för BioGaia
I Japan pågår dock förändringar i försäljningsleden, genom ett avtal med en av Japans största grossister har man nu förhoppning om att lanseringen av bolagets produkter ska komma igång på allvar.
Sen har vi Kina som förstås är en jättemarknad. Där räknar BioGaia med att komma igång med försäljningen av probiotiska droppar i slutet av 2011.
Intressant att ta del av vd Peter Rotchilds ord om EFSA, European Food Safety Authority och dess regelverk när det gäller närings- och hälsopåståenden för livsmedel inom EU.
BioGaias vd menar att reglerna inte är tillämpliga på de flesta av BioGaias produkter. Reglerna är till för livsmedel som minskar risken för sjukdomar, BioGaias produkter däremot rekommederas till personer som är i behov av probiotika.
Det är heller inte nödvändigt att göra ett hälsopåstående eftersom produkterna rekommederas av sjukvårdspersonal. Blir det aktuellt i framtiden med produkter som minskar risken för sjukdom kommer bolaget att söka godkännande hos EFSA.
Jag behåller mina BioGaia, jag förväntar mig ökad tillväxt när försäljningen i Asien tar fart.
Nu ska vinterdäcken på.
26 oktober 2010
Axfood på vinnarlistan
Axfood känns som en stabil aktie, bra kassaflöde, hög direktavkastning och konjunkturstabil, mat måste vi oavsett konjunktur. Jag behåller mina Axfood.
Håller det svenska ppm-systemet på att rasa ihop? Flera populära fonder har redan lämnat ppm-systemet som Danske Invest och Aberdeen, nu hotar även Skagen Fonder att dra bort sina fonder på grund av samma orsaker, massbyten.
Problemet är att ppm-förvaltarna gör massbyten åt sina kunder, enorma summor flyttas in och ut ur fonderna vilket i sin tur skapar problem för fondbolagen som får svårt att vara långsiktiga.
Tas stora summor plötsligt ut ur fonden kan fondbolaget tvingas att sälja av innehav som egentligen inte alls var planerat, lika svårt kan vara att placera de enorma summor som snabbt strömmar in vid massbyten.
Nu är det skarpt läge, något måste göras. Det har ju funnits kritik under lång tid mot dessa massbyten, det är alltså inget nytt men ändå verkar det svårt att hitta en lösning.
Törs man föreslå avgifter för fondbyte? Ett visst antal fria byten, därefter en avgift. Naturligtvis ingen helhetslösning men antalet byten skulle säkert minska.
Transaktionskostnaderna delas av alla sparare oavsett om man är långsiktig eller gör täta fondbyten.
Jag har svårt att förstå hur man kan bli upprörd över att en mindre avgift skulle tas ut, det är väl snarare så att vi långsiktiga sparare, som får vara med och betala alla transaktioner borde reagera.
Skagen Fonder har två förslag för att komma till rätta med massbyten: fondbolagen ska kunna säga nej till ppm-förvaltarnas massbyten och fondbyten ska endast kunna ske med hjälp av e-legitimation, spararen byter själv fond.
Nog om pensioner, jag hoppas politikerna finner en lösning.
25 oktober 2010
Ökar i Dibs Payment
Emissionen genomförs med företrädesrätt för aktieägarna och syftet är att delvis finansiera köpet av Intergraph. Avstämningsdag är 29 november, teckningskursen är inte satt ännu men meddelas runt den 19 november. Nu återstår att klubba igenom nyemissionen på den extra bolagsstämma som Hexagon kallat till i november.
Rapporterna fortsätter att strömma in, ofta bra eller till och med bättre än förväntat. Men mycket är redan intecknat i kurserna och börsen har svårt att lyfta trots glädjesiffror.
Volvo har lämnat en bra rapport, framtiden ser ljus ut. Även Scania ökar vinsten, men orderingången var sämre än väntat eller är det kanske förväntningarna som är för högt ställda?
Ingen kursrusning alltså ,varken hos Volvo eller Scania. Jag behåller min future i Volvo så länge, jag tror uppgången kommer.
Jag har ökat mitt innehav i Dibs Payment, bolaget som levererar betaltjänster för e-handel. Branschen fortsätter att växa och Dibs noterar ökad kundtillströmning, senast idag presenterar man ett nytt avtal med den danska teleoperatören TDC och dess dotterbolag. Bolaget är Danmarks ledande leverantörer av telekommunikationslösningar enligt Dibs vd Eric Wallin.
Spännande bolag som verkar i en framtidsbransch, jag tror e-handeln ökar oavsett konjunktur. Läs här vad jag skrivit tidigare om Dibs. Rapporten kommer nästa vecka.
21 oktober 2010
Haldex förökar sig
Haldex redovisar det tredje kvartalet ett rörelseresultat på 73 miljoner kronor, att jämföra med fjolårets siffra -18 miljoner kronor. Det förväntatade resultat låg på 34,8 miljoner, stor skillnad alltså. Bolagets vd talar också ljust om framtiden, utvecklingen för Haldex ser fortsatt stark ut.
Haldex har tidigare berättat att man har planer på en uppdelning av verksamheten i tre separata bolag och det arbetet fortskrider. Haldex aktieägare kommer i så fall att inneha aktier i tre separata bolag istället för i ett.
Ledningen anser att divisionerna nu är mogna att stå på egna ben och bedömer att bolagen kan utvecklas bättre på egen hand. På årsstämman 8 juni kommer förslaget att läggas fram för aktieägarna, det ska bli intressant. Idag är aktien upp med cirka 8 procent.
Tele2 har också kommit med en bra rapport, till glädje för min dotter som köpte en liten post i bolaget förra året. Hon är själv kund hos Tele2 och flitig sms:are. Ett bra sätt att få ungdomar intresserade av aktier är att peka ut bolag som de själva nyttjar eller förstår, som till exempel Tele2, H&M och Skistar.
Efter skenande mobilräkningar har vi nu bytt abonnemang åt våra ungdomar, räkningarna har minskat drastiskt. Men det är inte lätt att hitta rätt i djungeln bland teleabonnemangen, alla innehåller de en rad förbehåll som kan bli dyra i längden.
Igår var jag som sagt på Stockholm Open, lika trevlig stämning som vanligt. En kille som fick mycket uppmärksamhet var amerikanen Battistone som spelade med ett nytt innovativt racket, med två handtag. Tennisens framtid, nja, det får tiden utvisa.
20 oktober 2010
Flyttar fokus till Stockholm Open
Nu hjälpte inte dessa fina siffror aktiekursen då omsättning och orderingång inte levde upp till förväntningarna, här visar bolaget upp en minskning.
Återhämtningen i den nordamerikanska marknaden förbättras, om än i måttlig takt, i Europa däremot är man lite mer återhållsam med nyinvesteringar. Getinge håller dock fast vid sin prognos för 2010 och bolaget räknar med ökad tillväxt nästa år.
Jag behåller min aktier, placeringen i Getinge har hittills varit mycket bra och jag fortsätter att tro på bolaget, även om jag inte tror på några snabba kurslyft. Getinge ingår i min långsiktiga portfölj. Just nu är hälsovårdssektorn inte speciellt het, men det kan svänga snabbt.
Idag blir det inte så mycket börs för mig, istället blir det en heldag i Kungliga Tennishallen med Stockholm Open. Jag hoppas på några riktigt bra matcher.
19 oktober 2010
Slutspurt för verkstadsindustrin
Det här ger skjuts till Volvo och jag hoppas kursen tickar uppåt några kronor med tanke på den future jag har i bolaget. Än så länge har det inte hänt så mycket, kursen har stått och stampat men idag ligger jag på plus.
Även Hexpol fortsätter upp idag och får en köprekommendation av Swedbank som höjer riktkursen till 140 kronor. Aktien har gått upp kraftigt den senaste tiden, ska Hexpol göra samma trevliga resa som Hexagon?
Varje dag kan vi läsa om elpriserna, ska vi satsa på rörligt pris eller teckna ett längre avtal, ja, det är inte lätt att veta.
Nytt är att man ska dela in Sverige i fyra elområden 1 november nästa år och det leder tydligen till svårigheter att teckna ett längre avtal hos en del elbolag.
Jag tycker det är skönt med ett längre avtal, man vet vad elen kostar och slipper bekymra sig om kalla vintrar, kärnkraftverk som står stilla och högre elpris.
Själva har vi ett treårsavtal som går ut i vinter, kanske ingen vidare bra tidpunkt att teckna ett nytt avtal, mitt i smällkalla vintern, men kanske går det att skriva om redan nu?
Jag ser gärna ett längre avtal, jag lägger gärna tiden på annat än att jaga billig el. Hur man än försöker spara på elförbrukningen utgör de fasta avgifterna ändå en allt större del av fakturan, det känns riktigt motigt ibland.
Nu väntar jag på Getinges rapport...
18 oktober 2010
Jag har två nyemissioner att ta ställning till i Hexbolagen
Idag får elektronikbolaget Note lite extra draghjälp av tidningen Börsveckan som sätter en köprekommendation på aktien. Jag köpte aktier i Note tidigare i år, en chansning, jag ser bolaget som ett eventuellt turnaround case.
Jag tror inte på en snabb vändning, men med nya friska pengar från nyemissionen, fortsatt omstruktureringsarbete och fortsatt konjunkturuppgång har jag förhoppningar om att bolaget ska kunna vända till vinst.
Rapporten kommer på torsdag, spännande, då får man en första fingervisning om bolaget är på rätt väg. Aktien är upp idag med ca 5 procent.
Gummiföretaget Hexpol är i köptagen, idag meddelar bolaget att man köper, den amerikanska gummiproducenten Excel Polymers för 1,4 miljarder kronor. Förvärvet stärker Hexpols ställning som underleverantör inom fordonsindustrin och förväntas bidra positivt till resultatet.
Hexpol planerar samtidigt för en nyemission på cirka 550 miljoner kronor, den kommer förmodligen att genomföras under första kvartalet nästa år enligt vd Georg Brunstam.
Hur villkoren kommer att se ut återstår att se, men marknaden tycks gilla affären, aktien är upp idag med närmare 8 procent. Nu har jag två nyemissioner att ställning till framöver, Hexagon och Hexpol, villkoren avgör om jag ska vara med eller inte.
Hexpol har jag för övrigt fått av Hexagon som knoppade av bolaget för ett par år sedan, inte så dumt, aktien är intressant.
Så var det dags för bonusfest igen, på Wall Street är finanskrisen som bortblåst och bonussumman är högre än någonsin som betalas ut, tillbaka till ruta ett alltså, allt tycks vara glömt.
14 oktober 2010
Delar av vinsten går till en resa
Tanken med kontot är att det ska bli lättare för privatpersoner att investera i värdepapper, en schablonskatt tas ut och aktieägaren slipper krångliga aktiedeklarationer, antagligen kommer upplägget att likna en kapitalförsäkring.
Vi får som sagt ge oss till tåls, än så länge är det många frågetecken runt sparformen som ska rätas ut.
Jag tycker det är viktigt att insiderpersoner inte ska kunna gömma sig i en kapitalförsäkring eller i den nya sparformen. Hela ideén med rapporter om insideraffärer faller om man kan komma undan den redovisningen.
Det har gått bra på börsen den senaste tiden, så bra att jag tänker omsätta en del av vinsten till en resa på jullovet. Jag har just bokat en resa till värmen, så nu har hela familjen något att se fram emot. Vi lever ju i nuet, man får inte glömma bort att göra något roligt med pengarna ibland.
Ikväll blir det en extra god middag , vi har ett födelsedagsbarn i familjen.
13 oktober 2010
Besök på seminarium, Kazakstan intog Rikssalen
Det är alltid lika trevligt att besöka Rikssalen på slottet, men jag hade glömt hur obekväma stolarna är som finns där. Att sitta käpprak på en hård trästol i tre timmar, det var en prövning kan jag säga, tur det var avbrott för kaffe.
Jag var mest intresserad av att höra om den nya fonden som investerar i Kazakstan, ett investeringsområde som är nytt.
Vad jag förstår är GustaviaDavegårdh först i Europa med att lansera en fond som är inriktad på Kazakstan. Att vara tidigt på plats kan ha sin poäng, värderingarna betraktas fortfarande som låga.
Fondbolaget menar att det finns stor potential i Kazakstan, landet tillhör en av världens stora olje-och råvarunationer, det har en hög tillväxttakt, högre än till exempel Ryssland.
År 2000 gjorde man ett av världens största oljefynd, nu räknar man med att landet fördubblar sin oljeproduktion det närmaste decenniet. Kazakstan är även världsledande när det gäller uran.
Landet har ett strategiskt läge, granne är Kina. Det kan Kazakstan dra nytta av, Kina behöver stora mängder råvaror och har även investerat i fyndigheter i landet för framtida bruk.
Ja, det här låter ju bra, naturligtvis pekar man på alla fördelar med fonden, den ska ju sälja, men jag tycker att en beskrivning av riskerna med en investering i Kazakstan hade varit på sin plats.
Visserligen verkar landet relativt stabilt jämfört med en del grannländer, men landet är väl fortfarande en diktatur om jag inte tar fel och hur fungerar egentligen börshandeln?
Vad händer om tillväxten i grannländerna mattas av och om oljepriset faller? Hög risk med andra ord. Det ska bli intressant att se hur fonden utvecklar sig.
I övrigt var det ett trevligt och innehållsrikt arrangemang.
12 oktober 2010
Säljer Öresund
Efter HQ-härvan med alla turer som varit känns inte Öresund speciellt stabilt längre. Även om ledning och styrelse förmodligen kommer att se annorlunda ut i framtiden finns det alltför många frågetecken.
Jag vill inte gå och grunna på om man lagt alla kort på bordet, kanske dyker det upp fler obehagliga överraskningar, vem vet vad som lurar bakom nästa hörn.
Dessutom tror jag att Hagströmer & Qviberg kommer att få det väldigt tufft med att återupprätta förtroendet, problem kan uppstå med att hitta framtida samarbetspartners.
Jag tycker det är tråkigt med det som har hänt och jag måste tillägga att Öresund genom åren varit en mycket bra placering.
Nu tror jag dock att pengarna kan jobba bättre på annat håll, innan jag bestämt hur de ska investeras får de stå på depåkontot.
Vilket fantastiskt höstväder vi har, idag ska jag plocka ner alla äpplen, lägga i kartonger och vinterförvara i garaget. Jag tror vi har äpplen så det räcker åtminstone fram till jul.
11 oktober 2010
Köper minilong i Volvo
Därför har jag köpt en Mini future, en minilong i Volvo idag och hoppas på en snabb återhämtning av aktiekursen. Den minilong jag har köpt heter Minilong Volvo I och har en hävstång på 6,55, stop/loss ligger på 85 kronor.
Det är förstås inte säkert att mitt resonemang håller, börsen kan gå åt fel håll. En future kräver lite extra bevakning, å andra sidan har man stop/lossen att luta sig emot, man kan inte förlora mer än insatsen.
Att handla med dessa instrument ger lite extra krydda. I botten har jag dock Volvoaktier som en långsiktig investering.
Nog kan man bli förvirrad av alla köp- och säljrekommendationer som går på tvärs, ett dagsfärskt exempel är Börsveckan och Handelsbankens säljrekommendation av Unibet, samtidigt som DI bedömer aktien som köpvärd, hm.
Ja, vad ska man tro, bäst att läsa på själv. Nu tillhör inte spelbolagen mina favoriter, branschen är svår att se in i.
Internetbankerna får kritik i en undersökning som Post-och telestyrelsen låtit göra. Fem banker har granskats.
SEB får kritik för krångliga formulär, det är inget som jag tänkt på, vilka är det? Skandiabanken har ett krångligt inloggningsförfarande med långa lösenord, det kan jag däremot intyga och håller med om kritiken.
8 oktober 2010
På investerarträff
Bolaget som lockade mig till mötet denna gång var medicinteknikbolaget Episurf, det ville jag gärna höra lite mer om.
Episurf utvecklar implantat och kirurgiska instrument för behandling av lokala broskskador i människors leder. Främst har man riktat in sig på knäleder men behandlingen kan vara applicerbar även på andra leder.
Implantaten är små, tunna och individanpassade. Tanken är att med ett enkelt kirurgiskt ingrepp kunna reparera broskskador i ett tidigt skede, istället för som idag byta till en knäprotes. Dessutom slipper patienten en lång rehabiliteringsperiod då ingreppet kan göras med dagkirurgi.
Ledförslitning är en vanlig sjukdom som också är global, marknaden är därför stor om Episurf lyckas med sina implantat. Men det är en lång väg att vandra, än så länge har implantaten inte testats på människor utan på får. Man beräknar att kliniska studier på människor ska inledas i slutet på nästa år.
Episurf har nyligen genomfört en nyemission som blev övertecknad, ytterligare kapitaltillskott kommer att krävas. Som aktieägare får man alltså vara beredd att skjuta till pengar i nyemisssioner.
Själv tänker jag i dagsläget inte köpa aktier i bolaget, det känns alltför riskfyllt och så har bolaget som sagt en lång väg att vandra. Men produkten är klart intressant och jag kommer att följa Episurf.
Episurf noteras på Aktietorget 29 oktober, där finns också mer info om bolaget.
7 oktober 2010
Behåller BioGaia trots osäkert regelverk
Att han inte har någon partipolitisk erfarenhet är av underordnad betydelse, tvärtom tror jag det är viktigare med gedigna kunskaper från arbetslivet i finansvärlden.
Veckans Affärer tar idag upp BioGaia och Probi och rekommenderar sälj. Anledningen är hög värdering av bolagen och en osäkerhet runt de nya regler som ska komma att gälla runt probiotika i Europa.
Allt fler produkter innehållande probiotika dyker upp i hyllorna, de flesta med påstådda hälsoeffekter. Nu ska produkterna godkännas av EFSA, European Food Safety Authority, en nödvändighet för att inte vilseleda oss konsumenter.
Branschen anser att regelverket är otydligt med för hårt ställda krav. Hittills har tre produkter fått avslag på sina ansökningar, BioGaias tuggummi, Probis juice Proviva och en produkt från Valio.
Probiotikabolagen avvaktar nu tydligare regler innan nya ansökningar till EFSA görs. Under tiden gäller övergångsregler, företagen får på eget ansvar marknadsföra produkterna med påstådda hälsoeffekter. Läs hela artikel här.
Ja, att ett regelverk är på gång är ingen nyhet, däremot är bolagen försiktiga att prata om det, av förståeliga skäl kanske.
Jag behåller mina aktier i BioGaia, men köper inte fler, jag tror att det bästa kan vara taget just nu. I den mån det går ska jag följa utvecklingen vad gäller godkännande av produkter.
Alliance Oil ökar oljeproduktionen, positiva nyheter och aktien är upp idag, den har ju annars stått stilla rätt länge. Det höjda oljepriset gör också sitt till.
Jag missade kanelbullens dag i måndags, jag tar igen den idag, regnigt och grått ute och det passar fint att baka. Det går ju bra att ha koll på börsen under tiden degen jäser.
5 oktober 2010
Flera faktorer till Skistars bokningstapp
Vi har dock blivit bortskämda med att Skistar har uppvisat ökat bokningsläge inför varje säsong, så blev icke fallet i år och aktiekursen backade rejält. Årets fina bokslutssiffror hjälper inte, det är framåt man måste titta.
Bokningsläget inför vintersäsongen är 6 procent lägre i volym jämfört med motsvarande tidpunkt föregående år. Vad beror nu detta på?
Skistar menar att det är färre lediga dagar runt jul- och nyårshelgerna, påsken kommer sent och bokningarna förskjuts. Det är mycket möjligt att det stämmer.
Själv tror jag det är många faktorer som spelar in.
Smärtgränsen för höjda liftkortspriser kan vara nådd.
Efter den långa fina vintern vi hade i hela Sverige kan det vara många som känner sig nöjda med snö och skidåkning, dessutom gick det alldeles utmärkt för de flesta att åka skidor på närmare håll.
Kanske har många upptäckt hur härligt det är med längdskidåkning?
Med ett bättre valutaläge tror jag fler väljer Alperna. Det ger också en större totalupplevelse med fantastisk skidåkning och vyer, god mat och ofta en värmande vintersol. För utlänningar har det däremot blivit dyrare i svenska fjällen.
Vintern var bitande kall, det kan ha en viss avskräckande effekt, i år väljer man sol och värme.
Ja, det här var några funderingar. Sett över åren har Skistar gett en mycket bra avkastning, det känns nu som det bästa för tillfälligt kan vara taget. Om bokningsläget rättar till sig eller inte återstår att se. Själv har jag sålt mina aktier.
4 oktober 2010
Är Ipad snart i var mans hand?
Jag har försökt vara ute så mycket som möjligt, det finns mycket jobb att göra i trädgården, men jag har även varit en runda i skogen och plockat trattisar, ett par fästingar följde också med hem, mindre kul. Ikväll blir det trattkantarellsoppa.
Både dollarn och euron är billig nu. Ska man ut och resa i vinter är det kanske idé att köpa upp sig på valutan redan idag. Vad tror ni andra, kommer dollarn att stärkas?
Resorna ser också ut att ha strykande åtgång, vi har tittat lite i helgen men det ser ganska så fullbokat ut över jul-och nyårshelgerna, men någonting ska vi väl kunna hitta på, man kan ju alltid sy ihop sin egen resa.
Apples Ipad är en supersuccé, står att läsa i DI idag. Försäljningen går lysande och analytikerna skruvar upp prognoserna, snart säljs Ipad i lika stor volym som Iphone, drygt 30 miljoner telefoner såldes förra året. Eventuellt är en mindre läsplatta på gång.
Själv känner jag mig lite kluven till läsplattor, jag gillar att bläddra i en tidning, inte ladda en platta, men det kanske är en vanesak.
Med storsäljare som Iphone och nya läsplattan kan Appleaktien vara värd att titta närmare på, visserligen har aktien stigit en hel del men bolaget befinner sig i en gynnsam trend som ser ut att kunna fortsätta. Bolaget Apple är noterat på amerikanska Nasdaqbörsen.
30 september 2010
Lättläst rapport från Svolder
Igår ramlade Svolders bokslutskommuniké ner i brevlådan, bolaget är ett av de få som lämnar bokslut på hösten.
Svolder är ett investmentbolag som placerar i noterade aktier i svenska små och medelstora bolag som till exempel Beijer Alma, Nolato och HiQ.
Jag tycker att Svolder gör mycket bra rapporter, de är tydliga och informativa. Redan på första sidan kan man läsa om större förändringar i portföljen, vilka innehav som bidragit positivt respektive negativt till portföljen, information som man annars brukar få leta efter.
Med tydliga diagram och förklaringar kan man följa utveckling i Svolder och efter att ha läst igenom rapporten tycker jag att man har fått ett bra grepp om bolaget.
Periodens (1 sept. 2009-31 aug. 2010) resultat var 186 miljoner svenska kronor jämfört med -120 msek föregående period. Utdelningen föreslås höjas från tre till fyra kronor per aktie.
Gillar man småbolag kan Svolder vara värt att titta närmare på, kanske ingen kursraket, men det är ett stabilt och välskött bolag. Själv har jag en liten post i bolaget.
28 september 2010
Botanisera bland ETF:er
Det finns just nu runt 60 ETF:er noterade på den svenska börsen. Än så länge är omsättningen ganska låg i de nya fonderna. Hävstångsfonderna Bull och Bear däremot har hög omsättning, men så har de också funnits under en längre tid på svenska börsen.
Totalt sett ökar dock de börshandlade fonderna omsättningen på börsen och jag är ganska så övertygad om att den kommer att ta fart på allvar när många upptäcker fördelarna med ETF:er.
Xacts nya fonder erbjuder placering inom sju olika sektorer; bank, basindustri, bygg & fastighet, energi, konsument, läkemedel och verkstad. Här får man exponering mot de största och mest omsatta nordiska bolagen inom respektive sektor.
Ny är också Xact Norden 120, den följer utvecklingen för de 120 största och mest omsatta aktierna på de nordiska börserna.
Den årliga förvaltningsavgiften för Xacts nya fonder ligger på 0,4 procent, ingen utdelning ges.
Jag tror det kan bli ett ganska stort intresse för de nya nordiska sektorfonderna. Ett område som är hett just nu är fastigheter, där slår bolagen kursrekord på löpande band.
Man får förstås se upp, det bästa kan vara taget hos vissa bolag, andra har mer att ge. Tror man på fortsatt uppgång för fastighetsbranschen kan en börshandlad fond vara lämplig, då får man en hel korg med bygg- och fastighetsbolag.
Som sagt imorgon lanseras de nya fonderna.
27 september 2010
Två intressanta aktier, Volvo och ABB
Bolaget har ju kommit på grön kvist igen, lastvagnsförsäljningen har återhämtat sig och även området anläggningsmaskiner visar fina siffror.
Stora leveranser sker till tillväxtmarknaderna men även Europa och USA har vaknat till liv. Men än är försäljningen låg där jämfört med tidigare år.
Det kan alltså finnas mer att hämta i Volvo om nu inte konjunkturåterhämtningen tar stopp.
ABB känns stabilt och har en stark kassa. Återhämtningen ligger en bit fram i tiden då bolaget är sencykliskt, man befinner sig alltså längre bak i konjunkturcykeln.
Även ABB finns på plats i tillväxtländerna och här kan man räkna med ökad efterfrågan på bolagets produkter. En investering i ABB skulle jag se på sikt, inget snabbt klipp.
Börsen har gått upp en hel del den senaste tiden, själv inväntar jag en rekyl innan jag handlar.
Det har varit en intensiv helg med flera spännande tennismatcher, men också mycket bilkörning och väntande. Att man kan bli så trött av väntande, det är tur att det inte är jag som spelar tennis.
24 september 2010
BioGaias nya avtal.......
Målet med samarbetet är att BioGaias kunnande inom probiotikaområdet ska kombineras med SCA:s kompetens inom hygienområdet. SCA har också ett stort distributionsnät.
Nya hälsoprodukter ska tas fram, områden man riktar in sig på är intimprodukter och produkter för äldre. Ett exempel är urinvägsinfektioner, där eventuellt probiotiska bakterier kan vara förebyggande.
Intressant avtal, tänk vilket distributionsnät BioGaia får tillgång till. Men det kommer naturligtvis att ta tid innan produkterna finns ute på marknaden, först ska forskning och kliniska prövningar till, men sett på sikt låter det mycket intressant. Inte dumt att ha SCA i ryggen.
Det här avtalet får mig att tänka på bioteknikbolaget Ellen som också verkar inom probiotikaområdet och med intimprodukter.
Bolaget har nya produkter i utvecklingsfas och det är väl inte helt otroligt att det är liknande produkter de båda företagen, BioGaia och Ellen kommer att lansera. I så fall kan det bli tufft att vara en liten spelare som Ellen.
Som den bästa deckare går HQ-affären vidare. Jag undrar om det någonsin går att bringa klarhet i vad som utspelat sig på HQ, vem som sagt vad, vem som visste eller inte visste något. Det här verkar vara en affär utan ände och sanningar.
I helgen bär det av norrut, närmare bestämt till Dalarna där en större tennisturnering går av stapeln.
Trevlig Helg!
22 september 2010
Mina fastighetsaktier
Det har länge varit tyst om fastighetsaktier men nu har de kommit i ropet igen. I stort sett alla affärstidningar och finanshus rekommenderar fastighetsaktier och sätter höjda riktkurser. Fastighetssektorn tillhör vinnarna på börsen just nu.
Det är gynnsamma tider för fastigheter, den svenska ekonomin är stark och räntorna är extremt låga. När konjunkturen är stark kan hyran höjas och risken för vakanser är liten, den låga räntan gör att räntorna på bolagens låneportfölj blir billigare.
Läget kan förstås förändras, dels kan konjunkturuppgången mattas av och dels kan räntorna komma att stiga i en snabbare takt än vad man räknat med. Det finns alltid hot.
Om uppgången kommer att hålla i sig är svårt att säga, en del fastighetsaktier har redan stigit kraftigt andra har inte riktigt hängt med. Det finns många bolag att botanisera bland på börsen, stora som små.
Själv har jag flera fastighetsbolag i min aktieportfölj, största innehaven har jag i Kungsleden, Fabege och Klövern. Därmed inte sagt att de är de bästa bolagen att investera i just nu, men jag ser det långsiktigt och brukar öka på mina innehav i bolagen med jämna mellanrum.
Både Fabege och Klövern har gått starkt och fått flera köprekommendationer. Kungsleden däremot har stått mer eller mindre stilla och tillhör inte analytikernas favoriter. Nu ska man inte bara gå efter analytikernas uttalanden utan läsa på och gå efter eget huvud.
En liten rekyl på börsen idag. Funderar på att omsätta pengarna jag fick för oljan i ABB eller Volvo.
Äntligen har jag kommit igång med träningen igen efter förkylningen, skönt. Men det är otroligt vad konditionen försvinner snabbt, nu får man börja om från början igen. Kanske är det min grundkondis som är dålig.20 september 2010
Väljarna har sagt sitt, dags för partierna att agera
Än så länge har börsen inte påverkats nämnvärt av valutgången, vi är nog mer påverkade av världsläget. Men blir det politiska läget tillspetsat i Sverige kan börsen ta stryk.
En annan tanke, inleder alliansen ett samarbete med Miljöpartiet kan det leda till ett nyvaknat intresse för innovativa miljöbolag.
Det senaste tiden har miljön hamnat i bakvattnet, mer fokus kan nu komma att flyttas över på miljön och hela branschen kan få ett uppsving. Här får man hålla ögonen öppna.
Bure får en köprekommendation av tidningen Börsveckan idag. Man ser potential i Bure, en stark kassa gör att det finns svängrum för nya investeringar. Sen har man förstås värden i HQ Bank som kan vara svåra att uppskatta i dagsläget.
Jag har haft Bure i min aktieportfölj länge. Bolaget byter inriktning lite då och då, en tid riktade man in sig på friskolor, nu verkar siktet vara inställt på banker. Nja, jag vet inte riktigt om jag gillar det senaste upplägget.
Sett över åren har ändå Bure gett en mycket bra avkastning, de senaste fem åren ligger snittavkastningen på 27 procent, inte illa. Jag behåller därför mina Bureaktier. Idag är aktien upp ett par procent.
Helgen har annars varit lugn, jag har varit i stugan och höststädat och kom lagom hem till middag och valvaka.
17 september 2010
Slutstriden är här
Jag tror inte börsen kommer att påverkas nämnvärt om något av blocken får egen majoritet, annat är det om SD får en vägmästarroll, då kan det bli oroligt. Ja, inte bara på börserna utan överhuvudtaget, det blir svårt att regera. Hoppas vi slipper detta scenario.
Börsen tickar på uppåt även idag. Aktiviteten i fastighetsbranschen ökar och jag noterar en liten uppgång i Kungsleden.
För mig blir det inga affärer gjorde idag, istället åker jag till sommarstugan för att plocka ihop lite inför vintern, kanske hinner jag också plocka några liter lingon.
Trevlig Helg!
16 september 2010
Ska jag behålla mina HQ-fonder?
Tidigare har jag inte blandat ihop HQ Bank med HQ-fonder, men efter kraschen så frågar jag mig själv varför jag ska ha kvar just HQ-fonderna, det finns ju så många andra fonder med duktiga förvaltare i ppm-systemet.
Men till saken hör att jag tycker förvaltarna av HQ Ryssland och HQ Sverigefond gjort ett bra jobb hittills. Men stannar de kvar ? Ja, jag är som sagt kluven, jag grunnar vidare några dagar.
Vad tycker ni andra?
Ska privatekonomi stå som obligatoriskt ämne på skolschemat i gymnasiet? Det tycker 70 procent av de 1000 tillfrågade personerna i en opininonsundersökning beställd av projektet Ung Privatekonomi.
I dagens samhälle när vi hela tiden ställs framför olika val, som till exempel val av försäkring, lån, elbolag, telebolag, tjänstepension och ppm, vore det på sin plats med en grundutbildning i privatekonomi i skolan.
Jag tycker inte man kan lasta över allt på skolan, parallellt måste vi föräldrar ta ansvar och dela med oss av våra kunskaper till ungdomarna. Det är nu inte alltid så lätt, det vet jag av egen erfarenhet, tonåringar lyssnar inte alltid på kloka råd från föräldrar. Just därför tror jag att skolan har en viktig funktion att fylla.
14 september 2010
Säljer oljefuture
Ja, vad ska man tro. Helt klart är ändå att man får vara lite extra vaksam när börsen fortfarande styrs mycket av psykologi. Själv tror jag att börsen kommer att gå sidledes en tid.
Jag har sålt min Minilong i olja. Oljepriset har pendlat mellan 70-80 dollar och när det nu närmar sig 80 strecket är jag nöjd med uppgången. Kommer det en nedgång går jag förmodligen in och köper igen.
Mina övriga investeringar i råvarusektorn har jag kvar, jag har inte byggt på med mer. Just nu består råvaruportföljen av olja, koppar och vete. Vete är den klara vinnaren hittills.
Min investering i vetecertifikat kan man väl säga kompenserar Black Earth Farming som inte varit någon lysande investering hittills.
Problem med torka i Ryssland ger dåliga skördar som följd, exportförbudet på spannmål gör att vetepriset hålls nere. Det lär dröja innan vändningen kommer för BEF, här måste man vara utrustad med tålamod.
Fint höstväder idag, funderar på att byta ut skärmen mot lite trädgårdsjobb, där ligger jag efter.
13 september 2010
Stärker immunförsvaret
Min man däremot har klarat sig bra, han började dricka Probis nya immunförstärkande juice när den lanserades. Sen dess har han inte varit sjuk, om det är juicens förtjänst eller inte är förstås svårt att säga, det kan ju vara en tillfällighet.
Nu ska jag också ge juicen en chans, det vore skönt att slippa förkylningar i framtiden.
Idag lämnar Börsveckan en köprekommendation för Vitec, man tror att vinstökningen kan fortsätta och bedömer att bolaget kan tjäna 5 kronor per aktie 2011. Kursen är upp lite idag.
Avanza har lanserat ett nytt sparkonto, Sparkonto+. Räntan ligger just nu på 1,25 procent. Kontot har inga avgifter, det finns heller inget krav på lägsta insättning och den statliga insättningsgarantin på 500 000 kronor gäller.
Pengarna på Sparkonto+ placeras hos kreditinstitutet Klarna AB men kontot sköts via Avanza Bank som ett vanligt konto.
I och med att Klarna är ett eget sparinstitut kan man nu som kund hos Avanza få insättningsgaranti på upp till 1 miljon kronor, förutsatt då att man delar upp pengarna på Sparkonto (Avanza) och Sparkonto+ (Klarna).
Det är bra för oss sparare att nya möjligheter dyker upp, gärna då med enkla villkor.
9 september 2010
Mycket info på nya ekonomisajter
Börshandlade fonder, så kallade ETF:er är på frammarsch i Sverige. Det fina med en börshandlad fond är att de går att handla direkt över börsen precis som en aktie. Dessutom är förvaltningsavgifterna låga jämfört med vanliga fonder.
Utbudet är stort, det går att handla med till exempel olika börsindex, räntor,valutor, råvaror, olika sektorindex, tillväxtmarknader med mera. Här kan man till exempel hitta Bricfonder som kostar en bråkdel av en vanlig fond. Läs mina tidigare inlägg om börshandlade fonder här.
Sen en tid tillbaka finns en bra sida att studera för den som är intresserad av börshandlade fonder, etfsverige.se.
Placera.nu skriver om en ny sajt som lanseras i dagarna, ETFonder.se. Här fokuserar man på de mest intressanta börshandlade produkterna på svensk, nordisk, tysk och amerikansk börs.
En annan ny sida är Tradingportalen.com, en oberoende informationsportal inriktad mot trading. Här kan man också finna information om ETF:er.
Ja, listan kan göras lång. Själv har jag hittat till Derivatinfo.com som har ett bra utbildningsmaterial när det gäller till exempel optioner, warranter och terminer.
Det är lugnt på börsen idag. Oljepriset har tickat uppåt, min minilong i olja ligger nu på plus, eventuellt tar jag hem vinsten idag.
8 september 2010
Vitec och Fortnox, två snabbväxare
Vitec dubblar omsättningen och ökar resultatet. Under perioden tog man in dotterbolaget 3L System i räkenskaperna, därav den stora omsättningsökningen.
Under det första halvåret uppgick den organiska tillväxten till 15 procent, målsättningen låg på 5-10 procent. De repetitiva intäkterna ökade och motsvarar nu 60 procent av omsättningen.
Under perioden har man genomfört en nyemission för ägarspridning som blev övertecknad. Vitec jobbar vidare mot en notering på Nasdaq OMX. Förhoppningsvis ska det bli lite mer fart på aktien som har låg omsättning på börsen idag.
Fortnox är ett annat bolag som visar kraftigt ökad omsättning, ca 70 procent jämfört med samma period föregående år. Idag har man mer än 40 000 användare av bolagets olika program. Ett samarbetsavtal har tecknats med Baker Tilly och fler revisionsbyråer knyts på så sätt upp till Fortnox.
Fortnox har även fått en ny vd, Jens Collskog. Föregående vd Jan Älmeby har övergått till Fortnox International AB som nu finns på en egen hemsida, fortnoxinternational.se.
En färsk (30 aug.) företagspresentation av Fortnox kan man lyssna till på Financial Hearings sida.
Även på Introduce.se finns mycket information samlad om små och medelstora företag, bland annat Vitec och Fortnox.
7 september 2010
Trading och hög bonus, inget bra recept för banker
Här hemma diskuterar vi en hel del politik, våra barn jobbar med olika partifrågor i skolan och kommer med många knepiga frågor till oss föräldrar.
Det är roligt att diskutera med barnen och höra deras åsikter. De är duktiga på att argumentera för sin sak. Båda barnen har upplyst mig om att de får rösta i nästa val. Oj, det har jag svårt att förstå, tiden rusar verkligen iväg.
Obama har lagt ett förslag om en sexårig infrastrukturplan, bland annat ska vägar, järnvägar och flygplatser förbättras. 50 miljarder dollar ska investeras under det första året. Det här kan gynna flera svenska företag.
Samtidigt tilltar oron för PIIGS-länderna där de ekonomiska problemen kvarstår. Ja, det blir sannolikt en intressant börshöst.
Jag glömde nämna igår att jag fortfarande ironiskt nog har intressen i HQ Bank genom mina aktier i Bure. Bure är delägare i Carnegie. Jag hoppas nu att man håller Carnegies egenhandel i strama tyglar.
Men så länge höga bonusar betalas ut inom tradingen är frestelsen stor att ta alltför höga risker. Liknande händelser kommer att ske igen och igen.
Att Finansinspektionen går igenom bankernas tradingavdelningar är ingen garanti, det har man gjort förr och ändå upprepar historien sig. Kanske är det dags att stänga bankernas tradingavdelningar?
6 september 2010
Från "sunkig" finansskandal till nya affärer
Munters bedöms passa väl in hos Alfa Laval, man jobbar inom samma segment. Förvärvet av Munters kompletterar och förstärker bolagets positioner inom värmeöverföring.
Dessutom ser man geografiska fördelar för båda bolagen, idag är man starka på olika marknader. Genom förvärvet kan man förbättra närvaron på flera håll. Säkert finns där också synergieffekter. Det här var klart intressant.
Angående HQ-skandalen så kan jag bara konstatera att det är vi små aktieägare som är de stora förlorarna. Värdet på HQ-aktien har raderats ut på mindre än en vecka.
Här ser man vikten av att sprida riskerna på flera bolag, gärna då i olika branscher. Att vara påläst brukar också hjälpa, men friserar man siffrorna och för aktieägarna bakom ljuset som HQ Bank gjort hjälper det föga. Snudd på kriminellt kan man väl säga.
Det är som sagt tufft att vara aktieägare ibland, obehagliga överraskningar kan, som det visat sig, dyka upp när man minst anar. Men så är det att vara placerare och aktieägare, det är en del av spelreglerna. Man tar en risk och den måste man vara medveten om.
För att inte låta alltför negativ kanske jag ska tillägga att det här är inget som hör till vanligheterna. Det är första gången jag råkar ut för en smäll som denna.
I helgen har jag varit på svampjakt med gott resultat. Det är lätt att glömma att man ska rensa allt när man kommer hem, det tog hela kvällen, men nu ligger äntligen det mesta i frysen.
3 september 2010
Carnegies handlande, smart eller oetiskt?
Det är förståeligt att övriga intressenter hoppat av då banken minskat i värde för var dag som gått, speciellt sedan Carnegie rekryterat ett 40-tal HQ-medarbetare.
Man kan kalla det ett smart drag, att först sänka värdet på banken för att sedan köpa den till en billig penning. Men ur moralisk synvinkel ger denna affär knappast några pluspoäng till Carnegie.
Själv tyckte jag att det var ganska osmakligt när man dagen efter rekryterandet av HQ:s personal möttes av en helsidesannons från Carnegie, där slår man sig för bröstet och kallar sig Sveriges bästa private banking. Ja, ja, det får väl tiden utvisa.
Nu ser ändå HQ-affären ut att gå mot ett slut, mer detaljer ska presenteras under dagen. Börskurserna för berörda bolag, Öresund och Bure, ser ändå ut att reagera positivt.
2 september 2010
Jag får många frågor om Mini Futures
Mini Futures är ett hävstångsinstrument som man kan handla med på sin vanliga depå. Hos nätmäklarna brukar man hitta produkten under fliken "warranter". Man kan investera i både uppgång och nedgång i aktier, index, råvaror, valutor och obligationer.
Fördelarna är att produkten har obegränsad löptid, den kräver liten kapitalinsats, det finns en stop loss nivå (man kan inte förlora mer än det man satsat) och så förstås hävstången.
Nackdelarna är att man kan förlora hela insatsen och det tillkommer en finansieringskostnad. Det finns två olika Mini Futures: Mini Long (man "går lång") och Mini Short (man "går kort").
Med en Mini Long drar man nytta av stigande kurser, tror man till exempel att guldpriset kommer att stiga köper man en Mini Long. Tror man däremot att guldpriset faller köper man en Mini Short och drar nytta av den fallande marknaden.
Det här är ingenting jag handlar med dagligen, det är aktier som är mitt stora intresse. Jag ser det mer som ett spännande komplement. Det absolut viktigaste är ändå att man förstår produkten innan man börjar handla.
All information om Mini Futures finns på rbsbank.se/markets.
Det finns också en bra utbildningssida för börshandlade investeringsprodukter, den heter www.ndx.se/education. Där kan man också testhandla med fiktiva pengar, ett bra sätt att lära sig och kanske undviker man dyrköpta misstag i framtiden.
Nästa gång jag handlar med Mini Futures ska jag beskriva mitt köp mer i detalj.