10 december 2015

Fin utveckling av nya innehav

Mycket kretsar runt Fingerprint nu för tiden, vilken fantastisk resa aktien gjort. Men jag kan tänka mig att kursrusningen stannar av nu med tanke på reaktionen på gårdagens prognos, bolaget måste växa i sin värdering.

Trots allt fokus på Fingerprint finns det andra aktier som lockar och visar fin tillväxt. Jag kan inte klaga på höstens utveckling för portföljen, flera har slagit kursrekord, till exempel Avanza, Intrum Justitia, Bure och Vitec.

Jag är extra nöjd med utvecklingen i mina senaste investeringar som Beijer Ref, CellaVision, Invisio och Collector som alla klättrat uppåt.

Men alla pilar pekar inte uppåt, Ratos har stått och stampat under lång tid och frågan är vad som händer nu när bolaget byter styrelseordförande, fortsätter bolaget på det inslagna spåret eller kommer förändringar att annonseras?

Elekta har till sist vänt uppåt efter förbättrat resultat i den senaste rapporten, äntligen ser bolaget ut att gå i rätt riktning. Men det är en bit kvar innan jag ligger på plus.

Som jag skrivit tidigare har jag varit tvungen att prioritera annat än börs och blogg den här hösten. Jag räknar med att vara igång med bloggen som vanligt efter nyår.

Något jag prioriterat är att hälsa på dottern i USA då hon var ledig under Thanksgiving. Passande nog var det även Black Friday och jag fick en hel del julklappar köpta.

Men vilket hav av folk, det verkar inte vara något fel på konsumtionen där inte, även om det påstås att den fysiska handeln gått ner till förmån för e-handeln så var det inget som märktes.

19 november 2015

Köper Fortnox igen

Efter den senaste tidens förskräckliga händelser i Paris som överskuggar allt, kan det vara svårt att sätta fokus på börsen igen, det kan kännas en aning futtigt, men vardagen måste gå vidare.

I september köpte jag några aktier i kylgrossisten Beijer Ref till portföljen, hittills har utvecklingen varit god, kursen närmar sig tvåhundrakronorsstrecket. En bra rapport och ett nytt förvärv ger aktien en skjuts uppåt.

Det senaste förvärvet är en av Storbritanniens största kylgrossister och med det blir Storbritannien den näst största marknaden i Europa efter Frankrike. Jag tror fler förvärv kan komma framöver och framför allt tror jag att Beijer Refs produkter kommer att se en ökad efterfrågan. Aktien får ligga kvar i portföljen.

En annan aktie som fått förnyad fart är Fortnox, ett bolag jag haft i portföljen av och till. Bolaget fortsätter att visa fin tillväxt, den senaste rapporten var mycket bra där tillväxtmålen till och med överträffades.

Det bör finnas fortsatt potential, en stor del av tänkbara kunder har fortfarande inte gått över till molntjänster. Det finns alltså en stor marknad kvar att bearbeta. Jag har återigen köpt aktier i Fortnox.

Desto trögare har det varit för avknoppningen från Fortnox, lilla Fint som ska sälja Fortnox program på utvalda marknader i Europa, men kanske lossnar det en dag där också. Jag har även köpt några aktier i Fint och hoppas förstås att det bolaget ska göra om samma resa som Fortnox.

Fint är en högriskaktie och en krydda för mig, som alltid kryddar jag försiktigt.

11 november 2015

Vitec splittar

Efter att aktiekursen har stått stilla en tid, runt 300 kronor, har programvarubolaget Vitec fått fart igen och slår nytt kursrekord, 340 kr just nu. Den senaste rapporten visar på fortsatt fin tillväxt och under hösten har nya kunder och order fortsatt att droppa in.

I dagarna annonserar också Vitec en split 5:1, alltså varje aktie delas upp i fem aktier. Det kan också vara en bidragande orsak till uppgången, en split brukar vara en fördel för aktieägarna, inte omedelbart men i det långa loppet.

En split ändrar i sig ingenting mer än att det blir fler aktier i bolaget och en prisändring på aktien, men det finns en psykologisk effekt, handeln kan öka då det är lättare att handla en aktie som inte känns dyr.

När det gäller Vitec ska bolaget först klubba igenom förslaget om aktiesplit på en extra bolagsstämma 9 december. Spännande!

Medicinteknikbolagets CellaVisions rapport var så bra som jag hoppats på och aktiekursen belönades med ett lyft. Order från veterinärlabb i Nordamerika bidrog till den stora omsättningsökningen, det är ett nytt område då CellaVision annars koncentrerar sig på humanmarknaden som är betydligt större.

Men vem vet, kanske CellaVision kan ta  nya order inom djursegmentet i framtiden. Inom humansidan använder endast cirka 12 procent av världens blodlaboratorier bolagets digitala lösning.

Det finns alltså en stor marknad att bearbeta, det gör att potentialen är god i CellaVision, även om det kan ta tid att övertyga en konservativ kundgrupp.

Jag behåller både Vitec och CellaVision i portföljen.

3 november 2015

Ny luft under vingarna för Bimobject

Det går bra på börsen nu, tongångarna är mer optimistiska än under september och oktober månad, inköpschefindex visade också att tillväxten tickar på, om än i långsam takt.

Flera av mina bolag har rapporterat, bland annat Hexagon som redovisade starka siffror. Skönt att höra att Kina visar fortsatt tillväxt, oron för en avmattning i Kina är annars något som varit mycket i fokus, vilket har pressat aktien.

Efter rapporten tycks aktien ha fått fart uppåt igen, visst finns det orosmoln här och där, men det är sällan det är molnfritt på himlen. Jag behåller Hexagon och tror på fortsatt tillväxt.

Idag rapporterar nischbanken Collector, ett resultat över förväntan som belönas med ett sexprocentigt lyft av aktiekursen.

Jag är glad att jag ökade i bolaget för en tid sedan och jag tror att Collector kan fortsätta uppåt så länge ränteläget ser ut som det gör och bolaget fortsätter lansera innovativa banklösningar. Collector stannar i portföljen tills vidare.

Även CellaVision  har rört sig uppåt, rapporten kommer på måndag och det ska bli spännande att se om bolaget lever upp till förväntningarna. Har försäljningen vänt uppåt eller består formsvackan?

En av mina kryddor, Bimobject har fått förnyad luft under vingarna efter att ett samarbetsavtal med IBM har presenterats. Jag tycker mig också se att antal kunder ökar i allt snabbare takt, hoppas nu att ökningen består och att det lossnar för Bimobject.

Ja, varje börsdag är spännande och vi får hoppas att den goda börstrenden håller i sig.


28 oktober 2015

Två nya innehav, CellaVision och Invisio

Oj, oj vilken formidabel uppgång i biometriaktierna! Det är sällan man ser en så snabb uppgång, det påminner om Framfab, Icon Medialab och Ericsson under den värsta it-haussen, skillnaden är dock att i de två förstnämnda fanns ingen substans alls, vilket det idag gör i biometribolagen.

Sen är det oerhört svårt att bedöma om värderingen är riktig eller ej, det svänger också kraftigt runt aktiekurserna. Själv har jag valt att stå utanför, men gratulerar alla aktieägare och hoppas att framgångarna fortsätter.

Det har som sagt varit glest mellan inläggen, men helt overksam har jag inte varit. Jag har sålt Lexington, inget fel på bolaget i sig, men omsättningen i aktien är väldigt liten, det är en bidragande orsak till att jag inte vill öka på innehavet utan väljer att sälja istället. Det kan komma att omprövas den dag omsättningen ökar.

Två nya innehav är medicinteknikbolaget CellaVison och kommunikationsbolaget Invisio Communication, bolag som jag följt en tid.

Lite kort utvecklar och säljer CellaVision digitala lösningar för medicinsk mikroskopering inom hematologi, blodananlyser. Manuella mikroskop ersätts av digital bildanalys, vilket är både tidsbesparande och kvalitetsmässigt en stor förbättring.

Invisio utvecklar och säljer kommunikationsutrustning i krävande miljöer, som avancerade headset. Kunder är bland annat räddningstjänst, polis och militär. Den senaste tiden har bolaget tagit hem flera order, senast från miltären i Australien.

Eftersom vi lever i en alltmer orolig värld tror jag, tyvärr måste jag säga, att Invisios produkter kommer att se en ökad efterfrågan.

Båda spännande bolag som visar fin tillväxt och bör ha potentialen att kunna fortsätta växa.

14 oktober 2015

Tillfälligt glesare mellan inläggen

Det har varit glest mellan inläggen här på bloggen den senaste tiden och det kommer tyvärr fortsätta att var glest en tid framöver. Jag är helt enkelt tvungen att prioritera annat för tillfället, men jag har för avsikt att återkomma med tätare inlägg längre fram i höst.

4 oktober 2015

Uppskruvat tempo på börsen

Det är dags för höstens första börsintroduktion på Nasdaq, CLX Communications. Bolaget levererar molnbaserade kommunikationstjänster till företag och mobiloperatörer, en marknad som växer.

Jag har läst prospektet och tycker bolaget är intressant, men jag tecknar ändå inte aktier. Börsklimatet känns alltför osäkert och jag är inte så säker på att alla nyintroduktioner kommer att stiga per automatik.

Ibland kan bolagen också gå att köpa billigare efter en tid på börsen då kursen har satt sig, även de mest hajpade bolag brukar förr eller senare ramla ned till en mer rimlig nivå.

Börsen reagerar nu kraftfullt på varje uttalande vare sig det är från Fed, domedagsprofeter eller köp- och säljrekommendationer från affärspress och poddar.

Det här är ett fenomen som föregått varje börskrasch, tempot är uppskruvat och det ger stora utslag i börskurserna, många låter sig hetsas och det känns inte riktigt sunt. Det blir sannerligen en intressant höst.

Hösten är även en bra tid att se sig om efter vårens högutdelare. När utdelningssäsongen närmar sig har kurserna i bästa fall redan dragit iväg och det är inte lika lockande att köpa. Det här bygger förstås på att vara lite långsiktig, inget för den som är ute efter snabba klipp.

För mig som har en vanlig aktiedepå är också hösten en tid då jag tittar närmare på hur jag kan kvitta vinster och förluster, det kan bli en del omplaceringar. Den som placerar i ISK behöver naturligtvis inte tänka på detta.

I Uppsala har Scandionkliniken öppnat, Nordens första klinik för protonstrålning av cancerpatienter. Med protonstrålning minskar risken att friska organ skadas då strålen är mer träffsäker till skillnad från traditionell strålning.

Scandionkliniken är ett samarbete mellan landets sju landsting med universitetsjukhus. Hittills har fyra patienter behandlats, kliniken är dimensionerad för 1000 patienter per år men kan byggas ut och målet är att behandla 2500 patienter årligen.

Som kuriosa kan nämnas att världens första behandlingen med protoner av cancerpatienter gjordes i Uppsala redan 1957. Här kan man tala om lång tid innan en behandlingsform slår igenom...

29 september 2015

Spännande onlineinvesteringar hos Vostok New Ventures

Börsen åker verkligen berg-och dalbana just nu, snart börjar rapportperioden och jag är rädd för att resultaten inte når upp till förväntningarna, men det kan redan vara inprisat i kurserna, börsen har ju redan fallit en hel del.

Tillväxtländer och råvaruberoende länder har haft det motigt de senaste åren, men ett bolag som verkar i länderna och som finns på svenska börsen är Vostok New Ventures, tidigare Vostok Nafta.

Vostok Nafta bytte namn och inriktning i somras och skapade samtidigt ett nytt bolag Vostok Emerging Finance som investerar i digitala finansiella tjänster på tillväxtmarknader, ryska onlinebanken Tinkoff  är kanske det mest kända innehavet.

Främst investerar bolaget i unga start upföretag, senaste investering är i två ryska bolag som är verksamma inom digital marknadsföring.

Vostok New Ventures investerar också i onlinebolag dock med en annan inriktning, här är det bolag som e-handelssajten Avito (som Blocket) i Ryssland, fastighetsannonser i Pakistan, jobbannonser i Egypten och nu senast en investering i den ryska resemarknaden genom OneTwoTrip som är en onlineresebyrå.

Ja, det är exempel på några investeringar som bolaget gör, jag tycker det låter spännande. Det påminner om Kinnevik, men med inriktning på delvis andra marknader.

Främst är jag intresserad av Vostok New Ventures, men risken är hög, det är ingen aktie jag lägger in i basportföljen utan jag ser det mer som en krydda. Samtidigt finns där potential, framtiden är digital, även på tillväxtmarknader.

26 september 2015

Träffsäkra Micropos Medical och stabila Lagercrantz

Häromkvällen var jag på möte med Aktiespararna, två bolag hade bjudits in som presenterade sin verksamhet, Micropos Medical och Lagercrantz.

Micropos Medical är inte okänt för mig, jag träffade bolaget redan 2009 inför listningen på Aktietorget. Micropos verkar inom strålbehandling och startades 2003 av fyra onkologer som sett behovet av en exaktare strålningspositionering. Då tumörer kan röra på sig under behandling är det viktigt med exakt position.

Huvudprodukten RayPilot fungerar som en strållots för cancerbehandling och då i första hand prostatacancer.

Det är en precisionsbehandling, det liknar en gps som lokaliserar tumören. Med hjälp av systemet minskar man strålningsområdet, frisk vävnad undviks att strålas vilket i sin tur leder till färre biverkningar, strålningsdosen kan ökas och behandlingstiden kortas. Istället för 40 strålningstillfällen behövs kanske endast fem tillfällen. En stor vinst för både samhälle och patient.

RayPilot finns installerad på flera referensklinker i Europa, Helsingfors universitetsjukhus har använt RayPilot sen 2014 med goda resultat.

Micropos är ett intressant bolag, men nu är det 2015 och man kan se vilken lång tid det tar för ett bolag att kommersialisera en produkt, enligt vd Tomas Gustafsson ligger snittet på cirka 18 år innan marknaden tar till sig medicintekniska produkter fullt ut!! Och som investerare får man antagligen räkna med fler nyemissioner under den tiden.

Teknikkoncernen Lagercrantz var det andra bolaget att presentera sig, verksamt i sju länder i Europa och i Kina. Bolaget förvärvar teknikbolag och har byggt upp en portfölj på cirka 40 bolag, uppdelade på fyra verksamhetsområden. Varje bolag drivs självständigt och har Lagercrantz koncernledning i ryggen som stöttar och driver på utvecklingsarbetet.

Lagercrantz påminner om Indutrade, men jag fick intrycket att förstnämnda är med och påverkar bolagen i större utsträckning. Målet är en resultattillväxt på cirka 15 procent om året.

Bolaget har haft en fin kursutveckling och har annonserat en split av aktien i början av oktober.

Kanske köper jag några aktier i Micropos, det har ju snart gått 18 år sen starten!

23 september 2015

Vilken skandal i VW !!

Vilken skandal! Jag tänker på Volkswagens fuskande med utsläppsmätningarna av avgaserna. Och detta i tider när alla pratar om miljö och hållbarhet. Hur kan VW sätta hela sitt goda rykte på spel för att till varje pris vara nummer ett i bilvärlden? Var finns moralen?

Ja, man blir minst sagt förvånad, det här historien kan göra att hela den tyska industrin får sig en knäck. Det tar tid att bygga förtroende, men det går snabbt att rasera. Frågan är om VW någonsin återfår förtroende som bolag.

Volkswagens aktie har fallit kraftigt, vilket påverkar vissa fonder som sitter med aktieinnehav i bolaget. Men hur påverkar det här underleverantörer till VW vid minskad försäljning? Det skulle vara intressant att veta.

Jag hoppas verkligen att det stannar vid ett fuskande WV och att inte andra biltillverkare har använt sig av samma metoder.

Flera biltillverkare har fått sina aktiekurser nedpressade, det kan innebära köpläge. Men jag vågar mig inte på aktierna, vem vet det kan brisera fler skandaler när ytterligare biltillverkare granskas.

Elekta återfinns på vinnarlistan idag efter en köprekommendation från Nordea. Banken ser betydande förbättringspotential framöver och höjer riktkursen till 90 kronor. Skönt med lite positiva ord om Elekta, fler börjar tro på bolaget igen.

Inte lika roligt var det att läsa Scandidos rapport även om jag räknat med ytterligare ett svagt kvartal. Men nu är äntligen bolagets produkter godkända och förhoppningsvis kommer det att synas i framtida rapporter, men säker kan man aldrig vara. Jag ska återkomma till bolaget.

21 september 2015

Sänkningen av rut - och rotavdrag, ett nollsummespel

Idag kretsar det mesta om budgeten, inga stora nyheter, i vanlig ordning har de flesta förändringarna läckt ut. De flesta kommer säkert att känna av skattehöjningarna i plånboken på ett eller annat sätt.

Det ska bli intressant att se hur förändringarna inom Rut- och Rotavdragen kommer att påverka. En sänkning ger visserligen pengar till statskassan, men förmodligen är det många som kommer att behöva se sig om efter ett nytt arbete eller i värsta fall hamna i arbetslöshet, ett nollsummespel.

Det kommer naturligtvis att dröja innan vi har facit i hand, under tiden gissar jag att den svarta sektorn kommer att växa och arbetslösheten öka. Höjda skatter som ger höjda bidrag, det känns som klassisk socialdemokrati.

Förra veckan var jag på möte med Aktietorget, fyra bolag inom life science presenterade sig, det är ett område jag är mycket intresserad av, men det är komplext och forskningen är inte alltid helt lätt att förstå om man inte besitter utbildning inom sektorn.

Jag tror det är viktigt för bolagen som turnerar runt Sverige för att locka till sig kapital att lägga ned lite mer tid på presentationerna så även icke biotekniker kan förstå och känna sig lockade att investera, annars riskerar bolagen att gå miste om deras kapital.

Det finns ju många spännande forskningsbolag och det är förstås omöjligt att förstå alla i detalj, men med lite pedagogik brukar det gå att förklara även den mest komplicerade forskning eller produkt. Den här kvällen var det inget bolag som direkt fångade mitt intresse.

18 september 2015

Ökar i Collector

Jag har sålt de flesta av mina småposter i de börsnoteringar jag varit med i där jag fått liten tilldelning. Men jag behåller finansbolaget Collector och där har jag också ökat på innehavet.

Bolaget har fin historik och den senaste rapporten följde mönstret, intäkter och resultat ökade. Enligt den senaste E-barometern fortsätter e-handeln att öka, andra kvartalet med 21 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Och den spås fortsatt kraftig ökning.

Ökad e-handel är något som gagnar Collector som erbjuder betalningslösningar för e-handeln. Fler och fler privatpersoner hittar också till Collectors sparkonto som just nu ger bland de bästa räntorna utan bindningstid.

På företagssidan finns tjänster som krediter, fastighetslån, förvärv av förfallna fordringar och inkasso.

Förutom ökad e-handel är flytt av bankärenden till mobila enheter och ändrat kreditbeteende något som gynnar Collector. Men det kan naturligtvis också komma andra tider, sämre konjunktur, ränteförändringar och kundtapp från båda företag- och privatsidan. Ingen investering är riskfri!

Men just nu ser det ljust ut för Collector, jag hoppas förstås att bolaget kan fortsätta hålla tempot uppe. Jag är dessutom kund i banken och jag investerar gärna i bolag jag själv nyttjar.

Trevlig Helg!

16 september 2015

Alimak och Beijer Ref nya innehav

Utrensningen i portföljen fortsätter, men jag har också köpt ett par nya bolag som jag följt en tid, hisstillverkaren Alimak som jag skrev om häromdagen och kylgrossisten Beijer Ref som jag också nämnt i tidigare inlägg.

Med tanke på det allt varmare klimatet tror jag att Beijer Refs produkter kommer att efterfrågas, flera förvärv har gjorts och troligtvis kommer det fler som på sikt skapar ökad tillväxt och lönsamhet. Det är en aktie att lägga in i den långsiktiga portföljen. Läs gärna tidigare inlägg om Beijer Ref.

Att mjölkbönderna har det tufft har nog inte undgått någon. De stora matkedjorna stöttar nu svenska mjölkbönder på olika sätt, ett lovvärt initiativ.

Men mejeridisken innehåller mycket annat än mjölk och jag läser i Svd att flera av matkedjornas mejeriprodukter som säljs under eget varumärke är importerade, hm. Det här rimmar illa, gäller inte satsningen på mjölkbönder fullt ut?

Jag skulle gärna höra en förklaring till detta. Hädanefter kommer jag att vrida och vända på produkterna för att kontrollera ursprung innan de hamnar i korgen.

14 september 2015

Rensar portföljen, säljer G5 Entertainment

Ingen vidare start på börsveckan, men det går förstås att glädja sig åt att en hel del bolag börjar komma ner till mer köpvänliga nivåer.

Säkert frågar sig många om det är fyndläge eller kan det möjligtvis bli ännu billigare? En ledtråd får vi på torsdag då den amerikanska centralbanken kommer med sitt räntebesked, oavsett utgång lär marknaden reagera.

Under hösten har jag fortsatt rensa portföljen. Hösten känns som lite nystart, ungefär som nyår och det är två bra tillfällen att ge portföljen en översyn. Strax före årsskiftet inför deklarationen är också en tidpunkt då jag brukar se över placeringarna, mest då av skatteskäl.

G5 Entertainment är ett av bolagen jag rensat ut under hösten, bolaget har inte riktigt kommit tillbaka sen den tidigare glansperioden. Tillväxten har visserligen tagit fart igen, men vinstökningen tycks ha svårt att komma igång och kursen står och stampar.

För ett par år sedan sålde jag hälften av aktierna i G5 med god vinst och med resterande aktier hade jag hoppats på fortsatta framgångar, men resultatet har hittills inte motsvarat mina förväntningar. Så G5 har alltså gjort sitt för den här gången.

Jag har äntligen skaffat swish, suveränt enkelt att använda. Jag tror också flera välgörenhetsorganisationer tjänar stort på att använda sig av swish, tjänsten verkar populär och den syns mer och mer i olika sammanhang.


I helgen har vi varit till stugan och förberett för vintern, stängt av vattnet och plockat undan. Lite tidigt kanske, men skönt att ha det klart. Jag passade på att plocka de här nyttiga bären vid stranden, havtorn. Ett bär sägs innehålla lika mycket c-vitamin som en apelsin!

11 september 2015

Dansen runt Fingerprint

Det är intressant att följa turerna runt Fingerprint Cards och hur analytikerna kan ha så helt olika uppfattning om ett bolag. Och åsikter om bolaget finns det gott om, både hos analytiker, media och inte minst i olika chattforum.

Carnegie sticker ut hakan och rekommenderar köp i syn analys, riktkursen sätts till 350 kronor och analyshuset räknar med 70 procents omsättningstillväxt under 2015-17. Det är hittills det enda positiva omdömet jag sett om bolaget, frånsett alla positiva kommentarer på chattforum förstås.

Ett annat analyshus sågar Fingerprint och menar att värderingen är skyhög och en tiondel av dagens värdering vore mer på sin plats. Ja, det är inget lätt bolag att värdera, tekniken finns där, order strömmar in och prognossiffrorna låter fantastiska. Det är inte lätt för icke professionella placerare att ta ställning. Själv har jag valt att stå utanför.

Jag läser i Di att vi nu erbjuds hävstångsfonder inom ppm. Det är Alfred Berg som lanserar Bull- och Bearfonder. Det här känner jag mig väldigt tveksam till med tanke på den grupp premiepensionen riktar sig till, långt ifrån alla är erfarna investerare.

Det kan vara svårt att tajma rätt med Bull och Bear, i ppm finns dessutom en inlåsningseffekt då köp och sälj tar flera dagar. Det är inga långsiktiga fonder utan här krävs daglig tillsyn. Den som vill lägga ned mycket tid och är van placerare kan naturligtvis lyckas med hävstångsfonderna, men vid fel tajming kan det gå fort utför.

Igår var jag på hälsokväll arrangerad av 1,6 miljonerklubben. Klubben startades av Alexandra Charles som fått upp ögonen på hur mansdominerad forskningen är och hur kvinnor ofta diskrimineras i vården. Klubben verkar nu för en förbättrad och mer jämlik forskning och vård. Och det behövs!

Trevlig helg!

9 september 2015

Köper Alimak

Börsuppgången fortsätter, härligt efter några småtrista veckor.

Jag har köpt några aktier i industribolaget Alimak Group. Bolaget utvecklar, tillverkar och säljer bygg- och industrihissar, även uthyrning sker och en betydande eftermarknad finnes i form av service, reservdelar och utbildning.

Alimak finns i över 50 länder med cirka  21 000 enheter installerade världen runt, en betydande aktör med andra ord.

Den senaste rapporten, andra kvartalet visar på fin tillväxt, orderingången ökade med 35 procent och intäkterna med 22 procent jämfört med fjolåret.

I orderingången ligger den största ordern hittills för Alimak, den är från Statoil på 155 miljoner kronor som ska utveckla Johan Sverdrup-fältet. Det finns alltså fortfarande liv i olje- och gasmarknaden, även om den inte står på topp.

Som flera andra bolag känner även Alimak av en svagare marknad i Kina, men den kan till viss del kompenseras av bättre utveckling i Sydostasien och Mellanöstern, även den indiska marknaden är positiv. USA, Australien och Europa visar på ökad efterfrågan.

Den starka eftermarknaden med underhåll (för vem vill fastna i hissen) och service gör bolaget intressant, affärssegmentet visar dessutom hög lönsamhet. Det gör att Alimak bör stå ganska stabilt i en konjunkturnedgång.

Tillväxtmålet är 10 procent årligen på 3-4 års sikt och det är möjligt att vi får se utdelning från bolaget till våren.

Nu hoppas jag på fortsatt god tillväxt, det ska bli spännande att följa bolaget framöver.

7 september 2015

Säljer Raysearch och DGC One

Börsveckan börjar på plus, trevligt. Men det känns ändå lite darrigt och vi får hoppas att veckans siffror som presenteras från Kina inte ställer till det.

Om Elektaaktien inte har varit något att glädja sig åt ännu, så har Raysearch som också verkar inom strålterapi varit en desto bättre investering.

Men nu säljer jag aktierna och tar hem en fin vinst. Jag har dock inte tappat tron på bolaget, framtidsutsikterna ser fortfarande goda ut, det finns många strålterapikliniker världen runt att bearbeta för Raysearch.

Skönt ändå att säkra en vinst, det är mycket möjligt att jag köper tillbaka ett antal aktier vid lämpligt tillfälle. Rekyler brukar komma förr eller senare.

Jag säljer också mina aktier i DGC One. Det känns som bolaget tappat tempo och framtidsutsikterna ser inte riktigt lika goda ut som tidigare. Det gäller nära framtid, på längre sikt är det möjligt att lönsamheten kommer tillbaka. Tillfällig svacka eller ej, det återstår att se.

Nu ska jag fundera var pengarna ska investeras, det är ingen brådska. Det finns gott om intressanta bolag på börsen, men det är också skönt att vara likvid om börsen fortsätter att vara orolig. Några bolag jag tittar på just nu är Cellavision och Invisio.

3 september 2015

Snart dags för höstens börsintroduktioner

Det måste ha varit rekord i nyintroduktioner under fjolåret, det var nästan svårt att hänga med i svängarna, helt omöjligt att hinna läsa och sätta sig in i alla olika bolag och dess verksamheter. 

Jag plockade ut ett fåtal som jag tecknade, men intresset har varit rekordstort och ibland har jag blivit utan aktier.

När jag fått tilldelning har antalet aktier varit litet, vilket resulterat i att jag blivit sittande med småposter i ett flertal bolag, en del har jag dock tagit hem vinsten i snabbt. 

Nu är det dags att rensa upp bland småposterna, en del kommer att säljas av helt och i andra bolag kommer jag att öka. När börsen åker berg- och dalbana som den gjort den senaste tiden, kan fina köptillfällen öppna sig.

Än har inte höstrusningen när det gäller nyintroduktioner till börsen börjat, men flera bolag står antagligen på kö. Jag tror inte på samma eufori som i våras, flera orosmoln tornar upp sig varav inbromsningen i Kina ses som det största. Hittills är bäst att tillägga.

Den nu oroliga börsen kan också få en del bolag att avvakta med en börsnotering tills klimatet för en notering har stabiliserats.

 Just nu ryktas om en börsnotering av utbildningskoncernen Academedia. Det är ett bolag som tidigare ingått i min portfölj, men det köptes ut från börsen och jag gjorde en bra vinst.

Men jag är inte intresserad av bolaget i nuläget, av samma anledning jag inte var intresserad av vårdkoncernen Capio, i mina ögon är det alldeles för stor politisk risk. Jag ställer mig också frågan varför riskkapitalbolagen sätter bolagen på börsen igen?

1 september 2015

På Elektas bolagsstämma


Idag har jag besökt Elektas bolagsstämma i Stockholm. Det är även rapportdag för bolaget och äntligen en rapport som visar att bolaget är på väg åt rätt håll igen.Trevligt att få se aktien på vinnarlistan.

Det var överlag positivare tongångar på stämman i år och nygamle vd:n Tomas Puusepp berättade att ledningen arbetar extremt intensivt med det tvååriga åtgärdspaketet för att få Elekta att blomma igen. Högsta prioritet ligger på tillväxt, lönsamhet och kassaflöde.

För att nå målen behöver en ny plattform skapas för Elekta och en första åtgärd var att sätta in en ny effektivare organisation.

Ledningen tror på tillväxt under andra halvåret 2015/16, på medellång sikt 2017/18 är ambitionen 3-5 procent tillväxt och på lite längre sikt cirka 10 procent. Vi får hoppas att Elekta lyckas infria målen.

Det ska också bli spännande att se hur uppgraderingen av tidigare produkter tas emot, nyligen fick Elektas gammakniv Icon godkänt i USA och under 2016 väntas godkännande i Kina och Japan.

På forskningssidan finns en intressant projekt, Atlantic, ett bildstyrt strålbehandlingssystem i realtid, alltså bilder visas av mjukvävnad och tumörer under behandlingen och stråldosen kan anpassas direkt. Med ökad precision minskar risken för att frisk vävnad utsätts för strålning. Atlantic beräknas lanseras 2017 och här ser Elekta en stor potential.

Efter vd:s anförande kom en del frågor från aktieägarna. Någon undrade varför Varian varit så framgångsrika, men inte Elekta. Är det affärsskicklighet? Nja, Elekta är sämre på marknadsföring, men det ska det bli ändring på nu, budskapet ska stärkas. Hoppas det ger resultat!

En annan fråga gällde utdelningen. Den politiken ligger fast enligt ledningen, men ingen extra utdelning betalas ut i år. Det hade jag heller inte väntat mig och det verkar som ett klokt beslut att skruva ned utdelningen i dagsläget.

Två nya styrelseledamöter valdes in, Annika Espander Jansson och Johan Malmqvist, Getinges före detta vd. Positivt att andelen kvinnor ökar till 33 procent.

Ja, det var en stämma som kändes positiv, men nu återstår att se om Elekta lyckas förbättra tillväxten. Det finns gott om orosmoln, tillväxtmarknaderna har stannat av och det är svårt att sia om utvecklingen i Kina. Som aktieägare får man nog vara beredd på att det kan ta tid innan bolaget vänder, men jag behåller mina aktier tills vidare.

29 augusti 2015

Skrämmande överord om börsläget

Det fortsätter att guppa rejält på börsen, veckan slutar ändå lite uppåt. Men nu dyker nya hot upp, som det inte räcker att skrämmas med kaos och kollaps, nu väntar dödskors och dödskyssar. Ja, uttryck inom teknisk analys för den som inte känner till det.

Det betyder att det korta indexet, 50 dagars glidande medelvärde korsar det långa indexet, 200 dagars medelvärde. Den korsningen kan uppfattas som ett hot om man ser till teknisk analys och kan ge en viss vägledning.

Men vad kan hända vid ett dödskors? För en oinsatt kan själva ordet indikera dödsstöten för bolagen, vilket det inte är, däremot kan dödskorset indikera en fortsatt nedgång på börsen.

Nedgångar på börsen kommer med jämna mellanrum precis som konjunkturnedgångar, men hittills har alltid börsnedgångarna varit tillfälliga och kurserna har återhämtat sig.

Jag har dock aldrig låtit mig styras av dödskorset, men så är jag heller ingen expert på teknisk analys. Jag ser hellre till världshändelser, konjunktur och företagens utveckling som ger mig bättre guidning.

Efter Icas bud på Hemtex som lyfte kursen har jag sålt mina aktier i bolaget.

Det här är nog sista helgen med sommartemperaturer och vi tar en tur till stugan för att njuta, kanske blir det ett sista dopp i havet.

25 augusti 2015

Glad för bud på Hemtex

Oj,oj, det är verkligen fram och tillbaka på börsen, inte blir det bättre av att media är fyllda med uttryck som panik, kaos, kollaps och så vidare, det kan ju skrämma vem som helst. Det utlöser i sig ett säljtryck.

Men idag är det uppåt på börserna, det är möjligt att glädjen blir kortvarig, den senaste tidens nedgångar kan mycket möjligt vara början till en längre utförslöpa, vem vet. Jag önskar jag satt med facit.

Än har dock inte den senaste tidens börs fått mig till förändringar i portföljen, men jag följer utvecklingen noga.

Idag kom ICA Gruppen med ett bud på Hemtex, tack för det. Hemtex finns i min portfölj, aktien har inte haft någon lysande utveckling, men fått ligga kvar då jag hoppats på en förändrad ägarbild.

Ica som redan är storägare i bolaget lägger nu ett bud på 7,50 kronor per aktie, en premie på 44 procent. Perioden för acceptans för budet beräknas börja 3 september och avlutas 1 oktober.

Det blev till slut en bra affär för mig med en fin vinst. När det gäller Hemtex tror jag bolaget hamnar i goda händer hos ICA som kan fortsätta utveckla bolaget åt rätt håll. Det är ytterst tufft i textilbranschen, konkurrensen hårdnar då var och varannan klädkedja även satsar på textilier och heminredning.

Nu är det dags för Champions Leaguekval, heja Malmö!

23 augusti 2015

Tjäna pengar på börsnedgång

Det har varit lite glest mellan inläggen de senaste veckorna, jag har helt enkelt varit tvungen att prioritera annat, men nu så är jag redo för börshösten.

Hoppas att den blir bättre än senaste börsveckan som inte varit så munter, förutom för ägarna till biometriaktierna som haft en fantastisk uppgång, det är bara att gratulera.

Kommer börsnedgången att fortsätta är förstås det stora frågetecknet. Jag har inte agerat alls hittills, men är vaken för köptillfällen om börsen fortsätter ned, även en gardering med Xact Bear kan bli aktuell.

Det finns ju olika sätt att tjäna på en börsnedgång, att investera i den börshandlade fonden Xact Bear tycker jag är enklast, men det finns andra instrument som futures, blankning och optioner.

Genom Nordeas produkt Blanka är det numera lättare att blanka aktier, alltså tjäna pengar på en aktie som faller. Just nu går det att blanka cirka trettio aktier av de mest omsatta på Stockholmsbörsen och ett index, OMXS30.

Men det går också att förlora pengar på Blankaprodukten, om aktien jag blankat stiger i kurs, ja, då förlorar jag pengar.

Det kan vara svårt att tajma marknaden och det är lätt att hamna i otakt. Det krävs bevakning, tid och intresse och produkterna passar inte alla.

I morse vinkade vi av dottern på Arlanda, efter en lång sommar här hemma återvänder hon till USA för fortsatta studier. Det har varit härligt att ha henne hemma så lång tid och jag kommer att sakna henne.

5 augusti 2015

Beredd på det mesta

Sommarledigheten lider mot sitt slut, jag dröjer mig kvar ett par veckor i stugan, men sen är det dags för vardag och börs igen.

För mig är det en nödvändighet att koppla bort ekonomi och börs några veckor varje sommar, det gör att jag känner mig inspirerad och vaken för nya affärer till hösten. Men en snabbtitt på börsen blir det trots allt varje kväll.

Oljepriset fortsätter ned och det kan kännas frestande att plocka upp bolag i sektorn, men vem vet om priset har bottnat, kanske blir de oljerelaterade bolagen ännu billigare?

Programvarubolaget Vitec har sjunkit en hel del sen aktiekursen toppade i juli, vinsthemtagningar gissar jag, kursuppgången har varit fantastisk, dessutom snabb. Den senaste rapporten var bra och jag tror på fortsatta goda resultat från Vitec. Bolaget är heller inte påverkat av vad som händer i Kina.

Det är däremot en del andra bolag, däribland Hexagon som det finns en viss oro för. Jag har dock inte sålt några aktier i Hexagon utan inväntar rapporten på fredag och följer förstås utvecklingen i Kina.

Jag känner ingen oro över börsraset i Kina, efter en uppgång på över 150 procent på kort tid är fallhöjden stor. Däremot känner jag oro för en kraftig inbromsning av ekonomin i Kina, senaste inköpschefsindex för industrin visar på 47,8. Skiljelinjen för tillväxt går vid 50, ett tal under indikerar minskad tillväxt.

Ja, det gäller att hålla ögonen på Kina och så har vi Greklandsdramat som ligger och pyr och frågan om räntan snart kommer att höjas i USA. Det finns gott om orosmoln alltså, men så är det nästan alltid, det är sällan molnfritt.

Blir det sämre tider kan det också yppa sig fina köptillfällen, bra att vara likvid.

30 juli 2015

Beijer Ref allt hetare

Jag har fått många frågor när det gäller crowdfunding och crowdlending. Ja, nu är jag ingen expert på detta, filmen är mitt första projekt, däremot har jag ibland investerat i aktier i onoterade bolag.

Jag har lärt mig att det kan vara oerhört svårt att sälja onoterade aktier, tanken är naturligtvis inte från början att sälja, men förutsättningarna kan ändras

Vid crowdfunding gäller det att läsa villkoren noga, vid så kallad equity crowdfunding blir man delägare genom aktieköp. Frågor man kan ställa sig är om det går att sälja aktierna innan projektet löper ut, var och hur går en försäljning till, finns det köpare osv..

Tanken är förstås att stanna kvar i projektet tills det är slutfört och ta del av avkastningen, men för den som vill komma ur ett projekt kan det vara knepigare då aktierna inte handlas över börsen. Bra mycket enklare då med börsnoterade aktier.

Samtidigt är jag öppen för nya crowdfundingprojekt och kan tänka mig att investera en mindre summa om jag ramlar över något intressant projekt. Jag får löpande förslag, men än är det inget projekt som har lockat. Jag behandlar crowdfunding som kryddor, med försiktighet.

Annars råder det ett nervöst sommarlugn på börsen, fokus har tillfälligt flyttats från Grekland till Kina. Men vad händer egentligen i Ukraina, förvånansvärt tyst på nyhetsfronten därifrån.

Förra sommaren skrev jag några rader om kylgrossisten Beijer Ref, då var det värmeböljan som fick mig att tänka på bolaget, lite dåligt med den varan den här sommaren.

Men kursutvecklingen är det inget fel på och bolaget fortsätter att expandera i nya delar av världen. Under året som gått har bolaget gjort flera förvärv, bland annat nya zeeländska Patton som även har verksamhet i Australien och Indien.

Senast förra veckan gjordes ytterligare ett förvärv i Nya Zeeland. Det är mycket troligt att fler förvärv kommer som i sin tur ger kurslyft. Jag tycker framtidsutsikterna ser ljusa ut för Beijer Ref.

21 juli 2015

Premiär för crowdfundingprojektet

Rapporterna fortsätter trilla in med blandat utfall, skönt att Ericsson överraskade åt rätt håll den här gången.

Det är alltid spännande att ta del av nykomlingarnas rapporter, finansbolaget Collector är ett bolag som är nytt i min portfölj. Rapporten för andra kvartalet ser ut att följa mönstret, intäkter och resultat ökade.

Det är ju i och för sig inte så längesedan bolaget börsnoterades, så värst mycket kan inte ha hänt sen prospektet presenterades, nästkommande rapport kommer att bli betydligt intressantare.

På tal om Collector är filmen jag investerat i "Prästen i Paradiset" klar och har haft premiär, det är Collector som ligger bakom crowdfundingprojektet.

Det har varit roligt att följa filmarbetet, men varför har filmen premiär på sommaren? Det känns inte som det är någon högsäsong för biobesök.

Jag hörde att filmen visades på tennisbanorna i Båstad under Collector Swedish Open. Själv har jag fått biljetter till filmen, men jag spar biobesöket till hösten.

Hoppas förstås på succé och några tusenlappar tillbaka, men det kommer att dröja ett par år, först ska filmen visas på bio, tv och hos andra filmtjänster.

Något helt annat, jag skulle gärna höra en förklaring från Stefan Löfven varför Åsa Romson har utnämnts till vice statsminister utan befogenheter. Mycket märkligt! Och hur kan Åsa Romson finna sig i detta? Politiskt spel naturligtvis, men det ökar inte förtroendet för regeringen.

Ikväll blir det Morden i Midsomer, sista avsnittet och jag laddar med jordgubbar och vispad grädde.

16 juli 2015

Handla och efterfråga grekiska produkter!

Efter en vecka med fint väder har vi ett hejdundrande åskväder här idag, det passar bra att ägna lite tid åt börsen. Hoppas bara att åskan inte slår ut strömmen, det händer annars ganska ofta här i sommarstugan.

Idag har det varit en bra dag för mina aktier, bland annat har Intrum Justita och Alfa Laval kommit med bra rapporter. 

Igår lämnade Avanza fina siffror och börskursen tog ett kliv uppåt. Det har ju varit ett bra år för nätmäklaren med ökat kundantal och hög handelsaktivitet. Lägre courtage lockar till fler affärer, men kan slå tillbaka mot Avanza i sämre tider.

Den senaste tiden har det mesta handlat om Grekland. I Aten har lånepaketet röstats igenom i parlamentet, men än är det en tid kvar tills alla bitar faller på plats. Jag är rädd för att oron kommer att fortsätta, så sakta kan också fokus komma att flyttas från Grekland till Storbritannien.

Är det något som Grekland har så är det sol och ett fantastiskt övärld. Men även i år ser turistsäsongen ut att spolieras. Tråkigt när landet så väl behöver inkomster. 

Annars kan man här hemma handla och efterfråga grekiska produkter för att stötta landet, men inte heller det är så lätt, jag har noterat minskat utbud av grekiska oliver och Retsinavinet som jag gillar att ta ett glas av ibland är svårt att hitta.

Ja, ingen vet hur dramat i Grekland kommer att sluta, men helt klart går landet och dess invånare en tuff tid till mötes. 

8 juli 2015

Förändra räntepolitiken med det snaraste!

Upptäckte de här små måsungarna på morgonpromenaden, väl dolda i en klippskreva.

Greklandsdramat fortsätter och jag håller mig fortfarande avvaktande när det gäller börshandel. Nu är det på söndag Greklands öde ska avgöras, men som så många gånger tidigare är nog inte sista ordet sagt, samtidigt kryper ett definitivt avgörande allt närmare. Kaoset kan inte fortsätta i all evighet.

I Kina backar börserna rejält och det finns all anledning att vara vaksam på vad som händer på den asiatiska marknaden. Får fallet i Kina en spridningseffekt?

Men allt är inte mörker, några ljuspunkter finns hos de rapporter som börjar strömma in. Bland mina innehav är det fastighetsbolagen Fabege och Wihlborgs som visar upp fina siffror, båda förbättrar resultatet jämfört med samma period föregående år. Aktierna får ligga kvar i portföljen tills vidare.

Så har räntan sänkts igen. Jag kan inte annat än se det här som ett utmärkt tillfälle att försiktigt börja trappa ned ränteavdraget.

Det förvånar mig att politikerna är så rädda för att diskutera detta, nu sänder de ett märkligt budskap där den som spar beskattas och den som lånar medges avdrag. Håller det systemet i längden?

Jag har inte kommit igång med sommarens målarprojekt ännu, det är några fönster som behöver bättras på. Men i det här trista vädret ska jag åka och köpa målarfärg, då är jag åtminstone förberedd när solen visar sig igen. För det gör den väl snart?

2 juli 2015

Sitter still i båten tills vidare

Mycket handlar om Grekland just nu och här i Sverige är det Almedalsvecka för hela slanten. Nyhetsflödet är stort i båda ämnena, när det gäller Grekland reagerar börs och marknad måttligt.

Än hålls vi på sträckbänken och det ser ut att dröja innan vi får besked i Greklandsfrågan, ena stunden är det mesta löst, i nästa stund bryter förhandlingarna samman. Fortfarande hänger allt i luften.

Ingen vet vad som kommer att hända och ingen vet hur världens börser kommer att reagera om grexit blir verklighet. Ett högst osäkert läge.

Jag har ännu inte vidtagit några speciella åtgärder när det gäller mitt börsinnehav, men jag följer naturligtvis utvecklingen noga. Jag har varken köpt eller sålt den senaste tiden, jag avvaktar.

Kommer det en nedgång kan det eventuellt ses som ett köptillfälle, men de nedgångar som varit hittills tycker jag inte har gett något fyndläge.

Almedalsveckan är i full gång med späckat program. I år var jag mest nyfiken på KD:s nya partiledare Ebba Busch Thor, även om jag känner henne från lokalpolitiken i Uppsala är det ju en större utmaning att axla en partiledarroll. Åt vilket håll styr hon partiet och var står hon i de stora frågorna?

Nu har det äntligen blivit sommar och därför får börsen inte lika mycket uppmärksamhet som vanligt, vädret får helt enkelt styra. Men med dagens fantastiska teknik går det ju bra att sitta på stranden och göra affärer och följa dramat Grekland.

26 juni 2015

Tålamod krävs för småbolag

Äntligen har ScandiDos fått sin nya produkt Delta 4 Phantom+ godkänd för CE-märkning. Det har varit en lång försening, men nu kan produkten börja säljas och intresset rapporteras vara stort, enligt vd. Det återstår förstås att se, hittills har ScandiDos varit en besvikelse.

Bolaget väntar fortfarande på CE-godkännande för den nya produkten Delta 4 Discover vilket förhoppningsvis ska komma under sommaren.

En ansökan till amerikanska FDA är även inskickad för godkännande av produkterna. Först då, med alla godkännanden på plats tror jag vi kan se ett lyft av försäljningen. Potential finnes, men till hög risk.

Enligt bokslutet behålls målen, en expansion med i snitt 30 procent per år de kommande fem åren. Det låter bra, men efter tidigare löften tar jag orden med en nypa salt.

Några undrar vad jag tror om Sivers IMA. Nu är det inte jag som äger aktier i bolaget utan min man. Han besökte för femte året i rad bolagsstämman i juni, den här gången med vd på plats till skillnad mot året innan då delar av ledningen prioriterade annat.

Men det är svårt att sia om framtiden, det har i fem år hetat att "det är nu det händer" när det gäller millimetervågsprodukter och rimligtvis borde genombrottet krypa närmare om det överhuvudtaget kommer.

Ett lite bortglömt verksamhetsområde inom Sivers IMA är radarprodukter, men det senaste året har en ökad satsning skett på området vilket i sig är positivt eller är det helt enkelt så att ledningen ser att millimetervågsmarknaden har svårt att lyfta och lägger mer tid på radarsegmentet.

Ja, det är inte lätt att veta. Men en sak är säker och det är att tålamod krävs. Min man har dock minskat sitt innehav i Sivers, men vill fortfarande vara med och vänta på genombrottet.

Ingen vidare sommar hittills, men idag är det sol och jag ska strax ta en morgonpromenad längs stranden. Härligt!

Trevlig Helg!

22 juni 2015

Är Capio värt risken?


Så har midsommarhelgen passerat, i det kyliga vädret var det ingen tvekan om var vi skulle duka midsommarbordet, inne såklart. Skönt att slippa frysa.

Nynoteringarna fortsätter med blandad framgång. Nu är det vårdkoncernen Capio som är aktuell för börsen igen.

Jag har varit aktieägare i Capio tidigare, jag fick aktierna av Bure som gjorde en avknoppning av sin vårdverksamhet. Efter att ha stått och stampat en tid tog aktiekursen rejäl fart, så småningom köptes bolaget ut från börsen.

Skönt tyckte jag, eftersom det även på den tiden rådde en stor politisk osäkerhet runt privata vårdalternativ.

Nu är det alltså börsdags igen för vårdjätten Capio. Idag är bolaget verksamt i flera länder i Europa, men den största omsättningen finns i Sverige, närmare bestämt 50 procent.

Här består den politiska risken när det gäller privata vårdgivare, att fjärde AP-fonden och två storbanker åtagit sig att förvärva aktier i samband med noteringen innebär ingen garanti. Det kan vara bra att ha i bakhuvudet.

Teckningsperioden har redan börjat och pågår fram till och med 26 juni. Börspremiären beräknas till 30 juni och priset är satt till 48,50 kronor per aktie. Bra med ett fast pris.

Det finns alltså några dagars betänketid, själv har jag tänkt klar och kommer inte att teckna mig för aktier i Capio.

15 juni 2015

Avvaktar med Pandox och Alimak

Den här helgen har det blivit mycket tv-tittande, först fastnade jag framför bröllopet i lördags, det är ju inte var dag det är prinsbröllop. Och vilken romantik vi fick se! Jag tror Carl-Philip och Sofia kommer att representera Sverige på ett alldeles utmärkt sätt.

På söndagen fastnade jag framför Le Mans 24-timmars bilracing...sen Nadals tennismatch och EM-kval i fotboll.

Men jag har hunnit med lite annat också, installerat mig i sommarstugan där jag ska försöka tillbringa så mycket tid som möjligt under sommarmånaderna, så skönt att byta miljö.

Jag har även läst prospekten för Alimak och Pandox, men jag kommer inte att teckna mig för något av bolagen. De ser en aning dyra ut och med tanke på den osäkerhet som råder på börsen med Greklandskrisen hängande över oss känns det i dagsläget inte lockande att teckna.

Beträffande Pandox har fastighetssektorn gått ned en del i år och det är möjligt att det sker en sektorrotation vilket kan slå mot hotellfastighetsbolaget Pandox.

Därmed inte sagt att bolagen är ointressanta, men de kommer ju att finnas att handla med över börsen i framtiden för den intresserade och bra köptillfällen brukar förr eller senare dyka upp.

Jag gillar inte heller när bolagen börjar handlas över börsen flera dagar innan alla har fått in tilldelade aktier på sina depåer. Bolagen har ofta väntat lång tid med sin notering, de kan gott vänta ytterligare några dagar så alla har samma möjligheter att handla med aktierna.

Med tanke på den fruktansvärda tragedin i Kinnekulle känns mina ovanstående funderingar betydelselösa. Istället går mina tankar till Lisa Holm och hennes anhöriga.

12 juni 2015

Noteringsfeber

Det är inte lätt att hänga med i svängarna när det gäller alla bolag som ska in på börsen, dessutom annonseras en hel del nya preferensaktier.

Jag äger dock inga preferensaktier och har i nuläget heller inga planer på att investera i nämnda. Jag äger hellre stamaktier där jag kan ta del av både värdestegring och utdelning, eventuell värdestegring är bäst att tillägga, även stamaktier kan ju gå ned. Preferensaktier innehåller en del fällor som jag skrivit om tidigare, när räntan vänder upp är risken stor att kurserna sjunker. Det är en av fällorna. 

När det gäller nynoteringar har de flesta bolag sett sina aktiekurser stiga första dagarna, men det finns naturligtvis ingen garanti för att det kommer att fortsätta i samma spår, vilken dag som helst kan ett bakslag komma. Men just nu är intresset på topp, det mesta blir övertecknat och tilldelningen blir därefter, ganska knaper.

En tröst är att bolagen finns att köpa över börsen för den som är lite långsiktig, men den som är ute efter ett snabbt klipp blir förstås besviken.

Jag fick tilldelning i Collector, men långt ifrån så många aktier jag önskat, men roligt ändå. Eventuellt köper jag fler aktier, jag väntar i så fall tills den värsta euforin har lagt sig eller så tar jag helt enkelt hem den lilla vinsten direkt.

Just nu är det två bolag som intresserar mig, Pandox och Alimak. Än så länge har jag bara skummat prospekten och inte bestämt mig för teckning. Återigen ett stort spann när det gäller teckningsintervallet, speciellt i Alimak, 80-95kr, inte bra.

Nu är det några dagar kvar tills teckningstiden löper ut och jag ska ta ställning till teckning eller inte under helgen.

Trevlig helg!

9 juni 2015

Tar hem vinsten i Ericsson och Sandvik

Så har sonen tagit studenten. Vilken fantastisk dag det blev, sol och värme, som gjort för studentfirande med utspring, flakåkning och mottagning och så härligt att se alla glada studenter, känslosamt är det också.

I höst börjar allvaret och framtiden ligger öppen, men först några dagars vila efter allt firande, sen väntar i första hand sommarjobb för sonen.

Jag har tagit hem vinsten i ett par aktier. Jag har sålt de Ericssonaktier jag passade på att köpa efter kurstappet vid den senaste rapporten. Aktien har återhämtat sig något och jag nöjer mig med uppgången och tar hem vinsten.

Jag har även sålt Sandvik som har haft en snabb och bra utveckling under våren. Då Sandviks marknad fortfarande känns lite darrig tar jag det säkra före det osäkra och tar hem vinsten.

För övrigt känns börsen orolig just nu och som så många andra gånger är det Grekland som spökar. Vi lär få leva med denna osäkerhet den närmaste tiden.

Bolagen står på kö till börsen och det är näst intill omöjligt att hinna läsa och sätta sig in i alla bolag. Och bråttom är det, vilket är förståeligt, för vem vet hur länge den goda börstrenden består.

Just nu är hotellfastighetsbolaget Pandox aktuellt för börsnotering, teckningstiden börjar idag. Sjukvårdsbolaget Capio är ett annat som beräknas noteras runt 30 juni. Båda bolagen är intressanta.

Men nu har jag just tecknat mig för aktier i Collector och inväntar besked om tilldelning innan jag tecknar mig för ytterligare bolag. Medan jag väntar ska jag studera Pandox prospekt.

2 juni 2015

Tecknar Collector

Under helgen har jag läst finansbolaget Collectors prospekt inför börsnoteringen och beslutat mig för att teckna aktier.

Collector verkar inom bank- och finans och riktar sig till både företag och privatpersoner. När det gäller företag erbjuder Collector tjänster som företagskrediter, fastighetslån, inkasso och förvärv av portföljer med förfallna fodringar. Kunder är bland annat fastighetsbolaget Balder och Kinneviksägda Qliro. Balder är för övrigt storägare i Collector med cirka 48 procents andel.

Den ökande e-handeln, ändade kreditbeteenden och flytten av bankärenden till mobila enheter gynnar bolaget, tillväxten har varit god hittills och spås fortsätta i samma spår.

På den privata sidan erbjuds lån, säljfinansieringslösningar, sparkonton och kreditkort. Jag är själv kund hos Collector, genom Avanza har jag ett sparkonto som ger en bättre ränta än storbankerna, även om den inte är mycket att hurra för just nu.

Collectors historik ser god ut och den senaste rapporten visar fortsatt fin tillväxt. Nu är det ingen garanti för fortsatta framgångar men den ger ändå ett kvitto på ett välskött bolag. I dagarna har även bolaget fått banktillstånd vilket förstärker potentialen.

Anmälningstiden börjar 1 juni och pågår fram till och med 8 juni och första handelsdag beräknas till 10 juni. Priset är satt till 55 kronor per aktie, ett fast pris, tack för det. Hoppas nu på tilldelning.

Den som är intresserad hittar prospektetCollectors hemsida.

31 maj 2015

Nöjd med utvecklingen i Lexington

Den här veckan har det inte blivit så värst mycket börs för mig då vi haft gäster från utlandet, då duger det inte att sitta framför datorn, men en liten snabbkoll har det i alla fall blivit på kvällarna.

Ett tråkigt slut på börsveckan, men glädjande att nykomlingen Lexington kom med en bra rapport som visar ökad tillväxt och lönsamhet. Försäljningstillväxten ökade med närmare 16 procent jämfört med samma period föregående år.

Fint att höra att ordervolymer inför höst/vinter 2015 ökar på flera marknader, det bådar gott. Kina och Sydkorea visar fortsatt positiv utveckling och glädjande nog ser södra Europa ut att komma igång igen efter några tröga år.

Jag ser fram emot expansionsplanerna i  USA, bolaget har idag tre konceptbutiker men planerar att genom distributörer nå ut med produkterna till varuhus, eventuellt kan fler egna butiker vara aktuella. Spännande!

Det som kan vara problem är den låga omsättningen i aktien, en större post kan ta tid att köpa eller sälja, det har jag själv upplevt.

Nu är det dags för finansbolaget Collector att börsnoteras, i dagarna kom prospektet och anmälningstiden för teckning börjar på måndag, här går det undan. Jag har just skrivit ut prospektet som jag ska studera närmare under dagen.

Jag har dock gjort lite förarbete då bolaget inte är helt nytt för mig och jag tycker det ser intressant ut. Imorgon ska jag återkomma till Collector.

25 maj 2015

Tecknar ScandiDos

Pingsthelgen har passerat, ganska obemärkt eftersom det är som en vanlig helg numera. Vi har varit hemma och putsat på huset inför studenten, både inne och ute. En välbehövlig uppfräschning, man blir lätt hemmablind, men nu återstår bara lite finputsning.

Men vi har inte bara storstädat utan även varit på vernissage. Den här gången blev det köp av en tavla av konstnären Angelica Wiik som jag fastnat för.

Det här är en riktig färgklick på väggen som även fick godkänt av våra ungdomar, dessutom är det roligt med något nytt att se på och att använda pengarna till annat än aktier.

Efter lite funderande har jag bestämt mig för att teckna i nyemissionen i ScandiDos. Jag tänker ge bolaget några kvartal, jag vill gärna se hur de nya produkterna tas emot och hur försäljningen kommer att påverkas.

Genom nyemissionen ska marknadsföringen stärkas och jag hoppas de nya produkterna snart kan komma ut på marknaden. Men visst finns det tvivel, bolagets förtroende är naggat i kanten efter dåliga rapporter och långdragna förseningar med projekt.

Jag har dock ett litet innehav i ScandiDos så emissionen är inga stora pengar för mig. Bolaget har trots allt potential och jag ska som sagt försöka ha tålamod över kommande kvartal.

Idag kan jag glädja mig åt att Bure ser ut att få påfyllning i kassan om dagens bud på Partnertech går igenom. En bra affär för Bure, men kursreaktionen är än så länge måttlig.

Mycket handlar om Greklands betalningsförmåga just nu. Jag följer utvecklingen noga, den har stor betydelse för börsutvecklingen, en betalningsinställelse kan nog utlösa ett börsras, men vi får hoppas på en lösning även om den tycks sitta långt inne.

20 maj 2015

Ger Kinneviks satsningar resultat?

Igår var jag som sagt på Kinneviks bolagsstämma på hotell Rival i Stockholm, i år fick jag även sällskap av dottern, trevligt.

Den morgonpigga aktieägaren kunde innan stämman delta i en frågestund med styrelseordföranden Cristina Stenbeck och vd Lorenzo Grabau.

Bra för aktieägare och media att kunna ställa frågor under lite mer avslappnade former, flera frågor kan avhandlas som förmodligen inte skulle komma upp under stämman. Ett bra initiativ som även andra bolag infört, bland annat Investor.

Både styrelseordförande och vd höll varsitt anförande där vi fick höra om året som gått och om bolagets framtidsvisioner, klart spännande. Det börjar lossna ordentligt för e-handelsbolaget Zalando som numera går med vinst och har vuxit sig större än Tele2. Och Kinnevik ska fortsätta investera och utveckla Zalando, någon utdelning från aktien är inte i sikte.

Nu väntas nybildade Global Fashion Group, modebolag på tillväxtmarknader, göra samma resa, än så länge är bolagen i startfasen, men växer snabbt.

Kinnevik är långsiktiga i sitt företagsbyggande och ägande. Men de äger nödvändigtvis inte bolagen helt själva utan söker strategiska och operativa samarbeten.

Under 2015 ska bolaget fortsätta driva värdeutveckling från befintliga digitala investeringar och ett nytt område på tur att utvecklas är e-hälsa.

Aktiespararna tyckte försäljningen av skogsbolaget Korsnäs tagit Kinnevik till en högre risknivå eftersom portföljen blivit mer koncentrerad till kommunikation och online. Det är nog riktigt att risknivån är högre, men vd Lorenzo Grabau känner sig bekväm med den valda vägen.

Skogsbranschen är för närvarande ingen tillväxtbransch utan mer en mogen marknad. Online har däremot en stor potential och Kinnevik är väl positionerat för att ta tillvara framtida möjligheter, enligt vd.

Om Kinneviks stora satsningar på online faller väl ut återstår att se. Men jag vill gärna vara med på resan, bolaget är visserligen svårvärderat, men spännande.

Efter stämman var vi en sväng på Fotografiska och tittade på vårens fotoutställningar, absolut värt ett besök, dessutom kan man njuta av en härlig utsikt över Stockholm från restaurangen.

17 maj 2015

Ostabilt läge i Elekta

Vilket ruskväder, men jag har trotsat regnet med en lång promenad och sen en runda på stan. Där var det lugnt, ingen trängsel, idealisk dag att handla på.

Innan helgen kom ju Elekta med en vinstvarning och meddelande om vd-byte, tråkiga nyheter. Ja, inte vd-bytet, det är positivt, jag tror bolaget behöver en vd med mer entusiasm och go. 

Synd bara att ledningen inte hittade den vd:n på en gång eller är det helt enkelt så att efter stora framgångar antas bolaget rulla på ändå och styrelsen slappnar av. Det kan visa sig vara ödesdigert. För inte kan man enbart lasta vd Niklas Savander för alla bakslag, även om han ytterst bär ansvaret.

Nu ligger jag rejält minus på min investering i Elekta. Jag har aktierna placerade på mitt ISK-konto, jag kan alltså inte kvitta förlusten utan får i så fall bita i det sura äpplet och ta förlusten. Det kan i och för sig vara bättre ibland och försöka ta igen förlusten i en annan aktie.

Jag kan också välja att köpa fler aktier för att få ett bättre snittvärde, hoppas på en rekyl uppåt och att Elekta kommer att prestera bättre i framtiden. Men i nuläget behåller jag aktierna.

Finansbolaget Collector meddelar att en börsnotering är nära, ett bolag jag är intresserad av. Än har jag inte sett till något prospekt, men jag håller utkik.

Kvotering till styrelsen i börsnoterade bolag är åter på tapeten. Vi var nog många som tog oss för pannan när socialdemokraten Morgan Johansson hotade med upplösning av de börsbolag som inte uppfyller kraven på 40 procent kvinnor i styrelsen. 

Visserligen har justitieministern backat från uttalandet, men jag tycker socialdemokraterna visar takterna från tidigare regeringsperioder genom att inte respektera och värna om svenskt företagande. Oroväckande!

Imorgon blir det besök på Kinneviks bolagsstämma.

11 maj 2015

Det har lossnat för Raysearch

Det är inte många veckor som är hela börsveckor i maj, kortvecka igen, visserligen är det börs på fredag men den dagen kan jag tänka mig blir ganska lugn, åtminstone för mig då jag tänkt mig en långhelg vid kusten.

Imorgon kommer dessutom dottern hem från USA, det ska verkligen bli roligt att få hem henne igen. Nu väntar en välbehövlig vila från studier, istället blir det sommarjobb några veckor. Och funderingar om hon ska stanna ytterligare ett läsår i USA.

Sonen är inne på slutspurten i gymnasiet, proven avlöser varandra och varvas med studentskivorna som redan börjat. Men snart är den tiden över och det är dags att fundera på framtiden, inte det lättaste, det finns många möjligheter, men var finns framtidens arbeten.

Raysearch som utvecklar avancerade dosplaneringssystem för strålbehandling fortsätter sina fina tillväxt. Den första kvartalsrapporten visar det högsta resultatet och omsättningen för ett första kvartal någonsin och hela sex kvartal i rad uppvisar stark omsättning.

Ja, det ser verkligen ut att ha lossnat för Raysearch och framtidsutsikterna ser goda ut, det finns många strålterapikliniker världens runt att bearbeta. Intressant också att flera protonkliniker har börjat använda bolagets dosplaneringssystem.

Spännande bolag och jag tror Raysearch är en aktie att hålla i ett bra tag framöver, tillväxtpotentialen är god, men som alltid finns risker för bakslag.

8 maj 2015

Ratos väl beredda inför nya förvärv

Ratos senaste rapport visar på ökat resultat, före skatt 91 miljoner kronor, att jämföra med fjolårets siffra - 25 miljoner kronor.

I en allt bättre konjunktur har portföljbolagen utvecklats åt rätt håll. Ett av innehaven som haft problem en längre tid är Diab som utvecklar och säljer material till kompositkonstruktioner, bland annat för vingar till vindkraftverk och skrov till fritidsbåtar.

Med tanke på den snabba tillväxten av vindkraft som vi nu ser över världen, jag refererar till gårdagens inlägg, kan Diab visa sig vara ett riktigt guldägg.

Ratos är också stadd i kassan efter försäljningen av Nordic Cinema Group och delar av innehavet i Inwido, en exitvinst på cirka 900 miljoner konor respektive cirka 230 miljoner kronor, inte dåligt.

Men media och marknaden tycks vara bekymrade över den stora kassan, ja stressade till och med, vilket jag har svårt att förstå. Jag är övertygad om att Ratos ledning inte sitter och rullar tummarna utan har ögonen öppna för nya förvärv när rätt tillfälle ges.

Under tiden ser jag nedgången i aktien som ett bra tillfälle att fylla på mitt innehav i bolaget.

Det ser ut att bli en fin avslutning på börsveckan. Och Ericsson har vänt upp, roligt.

Trevlig Helg!

7 maj 2015

Tar hem vinsten i Tele2

Som jag skrivit tidigare köpte jag Tele2 i mars för en kortsiktig spekulation. Jag hoppades att bolaget skulle dra till sig investerare på grund av den höga utdelningen i maj.

Nu börjar utdelningsdatum närma sig och jag känner mig nöjd med kursuppgången och tar hem vinsten. Tanken var aldrig att behålla aktierna över utdelningsdagen.

Det är mycket möjligt att aktien har mer att ge, men efter den senaste tidens lite oroliga börs vill jag gärna säkra vinsten.

Något helt annat, den som är intresserad av alternativ energi och då främst solenergi rekommenderar jag att lyssna på Vetenskapsradion Klotet som tar upp ämnet.

I programmet berättas hur Japan klarat sig utan kärnkraft sen Fukushimaolyckan, dock inte helt på solkraft, men Japan har blivit ett föregångsland när det gäller solkraft då stora investeringar görs.

Miljöproffesor Björn Sandén menar att det pågår ett teknikskifte mot förnybar energi, vind och solenergi  har blivit billigt och den sprids snabbt från låga nivåer över hela världen, trenden är stark och kommer radikalt att förändra energisystemet.

I år producerar solel cirka en procent av världens energi och vind cirka tre procent, potentialen är oerhört stor, resurserna tar ju inte slut. Men går utbyggnaden tillräckligt snabbt?

Spännande, lyssna gärna. Och jag behåller mina aktier i solkraftbolaget Etrion.

5 maj 2015

Köper Ericsson

Så här i rapporttider dyker alltid tillfällen upp till köp på rekyl, jag tänker närmast på Ericsson som har tappat en hel del i kurs, den senaste rapporten föll inte i god jord hos marknaden.

Det kan vara ett bra tillfälle att köpa in sig i Ericsson, förutsatt att man tror på bolaget. Själv kompletterar jag mitt aktieinnehav i bolaget.

Även om rapporten var svagare än väntat fanns det flera ljuspunkter, affärsområde Global Services och Professional Services förbättrade lönsamheten, den snabba utbyggnaden av 4G fortsätter i Kina och förhoppningsvis ska även Nordamerika ta fart framöver. Det stora besparingspaketet bör dessutom börja bita.

Jag tycker Ericsson är ett spännande bolag som verkar i en framtidsbransch, konkurrensen är stenhård, men det finns även stora möjligheter och hittills har Ericsson klarat sig bra.

Ett annat bolag jag håller koll på är Tobii. Jag fick ingen tilldelning av aktier vid börsnoteringen, synd, men jag avvaktar nu och hoppas på en rekyl när den värsta rusningen har lagt sig. Jag räknar med någon månad, då brukar kursen ha stabiliserat sig för börsens nykomlingar.

Nu är det klubbat och klart att Hexpol splittar sin aktie, varje befintlig aktie delas upp i tio aktier, avstämningsdag är 19 maj. Jag ser framemot att få ett ökat antal aktier på depån, även om splitten i sig inte medför någon ändrad värdering. Men på sikt kan det leda till ökad handel och stigande aktiekurs.

4 maj 2015

Funderingar runt ScandiDos

Vi har hunnit med en hel del under långhelgen, några sköna dagar i Vaxholm, firat Valborg i Uppsala och till sist några dagar i stugan där vi planerat för sommarens projekt.

På våren har vi alltid stora planer, men de brukar krympa under sommarens gång, är det för bra väder får projekten vila. I år står dock bara småprojekt på programmet, en del fönstermålning, men det tar vi hand om när det passar.

Börsveckan börjar lite trevande, hoppas förstås på bättre börs efter den senaste tidens nedgångar. Ett stigande inköpschefsindex kan hjälpa till.

En av mina kryddor ScandiDos har annonserat en nyemission. Två befintliga aktier ger rätt att teckna en ny aktie till priset 4 kronor, teckningstiden löper från 20 maj till och med 2 juni. Det är alltså ingen brådska att bestämma sig om deltagande eller inte i nyemissionen.

Efter börsintroduktionen har utvecklingen gått åt fel håll, flera svaga rapporter har lämnats även om den sista visar tecken på en viss återhämtning. Ingen vidare start på börsen och förtroendet sviktar för bolaget.

ScandiDos behöver nu stärka finanserna för att kunna fortsätta utvecklingen av produkter och öka marknadsföringen. Efter den svaga försäljningen kommer kanske inte nyemissionen som någon överraskning

Trots alla besvikelser tycker jag fortfarande att bolaget har potential och det lutar nog åt att jag är med i nyemissionen.